Er Tribler fremtiden til BitTorrent?

Teknofil Er Tribler fremtiden til BitTorrent?

(Bilde: Istockphoto)

Er Tribler fremtiden til BitTorrent?

Ny BitTorrent-klient skal være anonym, raskere og helt gratis.

BitTorrent har rykte på seg for å være piratenes foretrukne verktøy på nett, men grunnleggende sett er teknologien ment for fri deling av informasjon. Nå tar noen forskere ved Delft University of Technology i Nederland steget videre og lanserer Tribler – en BitTorrent-klient som tilføyer desentralisert anonymisering gratis til brukerne.

Som alle andre BitTorrent-klienter kan du bruke Tribler til å laste ned data over et nettverk. Tribler skiller seg derimot ut ved at du kan bruke selve klienten til å finne det du vil ha, fremfor å måtte avhenge av sentrale samlinger med torrentfiler, som vi kjenner fra utallige nettsteder.

Tribler skaper sitt eget, desentraliserte nettverk. Selv om hver eneste torrentside på nett blir lagt ned, vil Tribler fortsette å fungere fint, lover utviklerne.

Automatisk anonym

En annen stor forskjell med Tribler, eller i alle fall med oppdateringen som etter planen skal bli lansert innen de neste to–tre månedene, er anonymitet. Eller rettere sagt: Gratis anonymitet.

Nåværende BitTorrent-klienter tar betalt slik at brukerne kan abonnere på et proxy-nettverk slik at IP-adressen din forblir skjult. Triblers mål er å tilby dette nivået av anonymitet gratis og automatisk.

Tribler vil også være rask, ettersom den mellomlagrer innhold på tvers av nettverket. Dermed vil du i teorien kunne streame video direkte fra torrenter på samme måte som med YouTube.

Nyttig verktøy

Informasjonsdeling dreier seg om mye mer enn piratkopiering av film og musikk. Både nettleverandører og myndigheter har makt til å sensurere og bannlyse visse typer innhold. Med et verktøy som Tribler kan opposisjonelle og personer med «feil» meninger og interesser unngå å bli forfulgt av undertrykkende styresmakter.

Bli vår fan på Facebook!
Bli vår fan på Facebook!

Sjekk ut Tribler på Tribler.org.

(Kilde: TorrentFreak)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen