Illustrasjonsbilde. (Bilde: Amobil.no, Apple)

Er MacPhone på vei?

Ubuntu-general mener at Apple vil fusjonere Mac og iPhone.

Mark Shuttleworth er lederen for selskapet Canonical, som står bak det åpne, Linux-baserte operativsystemet Ubuntu. Mens giganter som Microsoft og Apple holder operativsystemet på tradisjonelle datamaskiner og smarttelefoner strengt adskilt, visker Canonical ut linjene mellom PC og mobil med Ubuntu Touch.

Nå har Shuttleworth uttalt seg om hva han tror Apple vil gjøre, og spådommen er at den amerikanske virksomheten til syvende og sist vil smelte sammen Mac og iPhone. Nettstedet ExtremeTech støtter Shuttleworth, og peker til utviklingen av OS X og iOS – der begge blir stadig mer like hverandre.

Flere hint

Canonical og Shuttleworth prøvde selv å folkefinansiere smarttelefonen Ubuntu Edge, og den skulle fungere like godt som en mobiltelefon og som datamaskinen i et vanlig skrivebordsmiljø. Selv om prosjektet ikke nådde finansieringsmålet, mener Shuttleworth at det skapte nok furore til å interessere investorer – og rivaler.

Ubuntu-sjefen peker blant annet til Apples presentasjon av iPhone 5S, der brikkesettet A7 ble framhevet som en «prosessor i skrivebordsklassen». Dette kan ha vært et hint til den framtidige utviklingen der iPhone og Mac blir ett, om vi skal tro Shuttleworth.

ExtremeTech påpeker videre at skrivebords-OS-et OS X har lånt elementer fra mobilsystemet iOS, som for eksempel scrolleretning for trackpaden og introduksjonen av Launchpad, som er skrivebordsutgaven av hjemskjermen på iOS.

Hvordan blir MacPhone?

Asus PadFone Infinity.
Asus PadFone Infinity.Foto: Amobil.no

Hvordan ville en «MacPhone» ha sett ut, i så fall? ExtremeTech foreslår flere alternativer. Én åpenbar løsning er å gjøre telefonen som Ubuntu Edge – der en frittstående smarttelefon kan kobles inn i en skjerm for å lage et tradisjonelt skrivebordsmiljø.

En annen mulighet er å gjøre som Asus PadFone. Her kobles en smarttelefon inn i et nettbrett for å få større skjerm, og ExtremeTech ser for seg noe lignende med iPhone og MacBook Air – der et fullverdig tastatur også følger med i pakken.

Dette er bare spekulasjoner inntil videre, men ExtremeTech mener at det ikke er et spørsmål om aktører som Apple og Microsoft vil smelte sammen PC og mobil – men når.

Microsoft beveger seg i samme retning:
– Windows 9 vil forene alt »

(Kilde: ExtremeTech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen