Er Mac-en din for varm?
Teknofil
(Bilde: Shutterstock 209094613/Apple/Teknofil.no/montasje)

Er Mac-en din for varm?

Kanskje det hjelper med et par selvlagde luftehull.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det skal ofte lite til for at datamaskiner utvikler en del varme, og dette gjelder særlig når man forsøker å kjøre tunge programmer på laptop-er. Som regel er det lite å gjøre med det, annet enn å sette på noen øreplugger, plassere datamaskinen på bordet og la vifta gjøre sitt. Sterling Hirsh, programmerer hos fiks-det-selv-selskapet iFixit, hadde imidlertid ingen planer om å henfalle til så enkle metoder.

Istedenfor satte han MacBook Pro-en sin ut på en reparasjonsreise få har sett maken til, og publiserte det hele på iFixit sin hjemmeside.

Grillet hovedkortet

Det opprinnelige problemet med maskinen til Hirsh var at den ble ekstremt varm når han spilte eller lagde elektronisk musikk på den. Ofte opp mot 100 °C og noen ganger litt over. Selv etter at han hadde kjøpt en laptop-pute, programmert viftene til alltid kjøre for fullt og renset maskinen med komprimert luft var den alt for varm.

Kjølepasta brukes for å kjøle komponenter i datamaskiner.
Kjølepasta brukes for å skape bedre kobling mellom komponenter og kjølelementer i datamaskinen. Foto: Shutterstock 221229952

Problemet manifesterte seg selv i form av at hovedkortet røk en gang i mars. Hirsh mistenkte at de høye temperaturene hadde fått noe av loddetinnet i kortet til å flytte på seg, og stekte rett og slett hele saken i ovnen for å flytte dem tilbake. Det fungerte, og for inntil en måned siden gikk maskinen knirkefritt med lavere temperaturer. 

Så gikk alt galt igjen.

En ovnrunde, en del håndkuttede aluminiums- og kopperplater, en varmepistol og noe som høres ut som flere tuber kjølepasta senere hadde Hirsh fortsatt ikke funnet en stabil løsning. 

Drillet hull i bunnen av Mac-en

Slik så undersiden ut etter behandlingen Hirsh ga den.
Slik så undersiden ut etter behandlingen Hirsh ga den.Foto: Sterling Hirsh/iFixit

Så gjorde han noe høyst utradisjonelt: han tok fram en metalldrill, skrudde av bunnen på Mac-en og drillet i vei. Da han var ferdig hadde han to sirkler med til sammen 60 hull, direkte over der viftene på maskinen satt. Så skrudde han på maskinen og ventet på dommen. 

Over all forventning fungerte maskinen, og det ekstremt godt. Med den noe utradisjonelle løsningen lå gjennomsnittstemperaturen på maskinen rundt 50 °C, selv med nokså tung bruk. Det er nok litt tidlig å konkludere med at dette er en universell løsning, men som han selv sier:

«Det er litt tidlig å komme med en dom, men maskinen har fungert uten noen problemer i 15 dager. Det er kanskje utradisjonelle reparasjonsmetoder for elektronikk, men dette er altså måten jeg reddet min MacBook Pro med en drill og en ovn.»

Lurer du på hvordan en Mac er bygget opp?
Slik ser nye MacBook Air ut på innsiden »

(Kilde: iFixit)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen