REFLEKSJON: Er Instagram ødeleggende for fotografiet?
Refleksjon

Er Instagram ødeleggende for fotografiet?

Det mener The Guardian-skribent Kate Bevan

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I en artikkel publisert av den engelske avisen "The Guardian" går freelance-journalist Kate Bevan nokså kraftig ut mot bildeapplikasjoner som Instagram, Hipstamatic og Snapseed. Hun mener de ødelegger bilder - og hun er ikke alene.

Les også: Ta bilder på Instagram-vis

Noen er bedre på Instagram enn andre.
Noen er bedre på Instagram enn andre.

Etter å ha innledet med å fortelle om hvor mye hun elsker fotografering, skriver hun videre hvordan hun dypt misliker Instagram som daglig fyller opp nyhetsstrømmen hennes på Facebook og Twitter med bilder som er falske etterligninger av for eksempel polaroidfilm, med diverse border og rammer som ser gamle og forrevne ut. Enda verre er det med effekten som får bildene til å se ut som om en miniatyrverden er avbildet - den effekten man får ved å bruke et tilt-shift-objektiv.

Les også: Trodde du Polaroid-kameraet var dødt?

Hovedpoenget i artikkelen er at disse filtrene, som kan legges på et bilde i løpet av få sekunder, kommer i veien for bildet, og forvrenger historien bak det. Hun mener også at det "skurrer å se et bilde fra 2012 bli forvandlet til noe som ser ut som om det er tatt rett ut av barndommen". Etter at hun hoppet over fra analog til digital fotografering, bruker hun ofte mye tid til å leke med farger og kontrast i redigeringsprogram som Lightroom for å få den effekten hun er ute etter. Det er dette som krasjer med Instagram: Et klikk og bildet er ferdig, kreativiteten er borte vekk og alle bildene ender opp med et mer eller mindre likt uttrykk.

Hun stiller seg undrende til hvorfor det er så populært å etterligne effekten av gamle bilder og film. Hun tror det henger sammen med at vi ønsker at akkurat vårt bilde skal skille seg ut fra den ufattelige mengden med andre bilder som publiseres hver eneste dag. Med DIAS-ramme og falmede farger ser bildet straks 60 år eldre ut, og dette gir det automatisk "det lille ekstra" - en historie - kun ved å trykke på en knapp.

Akam-logoen får gjennomgå.
Akam-logoen får gjennomgå.

Hva tenker så vi?
Vi synes kanskje det hele er litt motsatt: Vanlig digital fotografering som ikke gjennomgår inngående etterbehandling fremstår ofte likt, med det samme digitale uttrykket - veldig korrekt og kjedelig(?) gjengivelse av motivet. Det er her Instagram kommer inn og hjelper med å skape et litt mer unikt uttrykk, kreativt eller ei. Tross alt, det er en god del valgmuligheter i appen(e), så helt hjerneløst er det jo ikke - man velger det filteret som man synes passer best til bildet.

Vi er spente på hva dere mener og inviterer til videre diskusjon i kommentarfeltet.

Originalartikkelen kan du lese her: The Guardian

Les også: Øyeblikkelig lykke

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen