Elsker du også TV-serier?
Teknofil
(Bilde: AMCTV)

Elsker du også TV-serier?

Da kan du smykke deg med tittelen «telefil».

Medieviter Gry Cecilie Rustad ved Universitetet i Oslo (UiO) har skrevet en doktorgradsavhandling om TV-fans. Der tar hun for seg hva det vil si å være «telefil» – en som elsker TV-serier på en litt annen måte enn det du kanskje gjør.

– En telefil er en analytisk seer og veldig opptatt av detaljene i seriene. De ser TV på en ekstremt konsentrert måte, sier Rustad til Forskning.no

Mad Men som kremeksempel

Videre forteller hun at de telefile er TV-seriefans som er opptatte av det estetiske, eksempelvis interiør eller kroppsspråket til karakterene. Dette diskuterer de i forum på Internett eller blogger om det. Handling og plot er derimot ikke like viktig. Filmfans med samme legning kalles etter sigende cinefile.

Rustad har sett nærmere på seriene Mad Men, The Wire, Treme og Luck. Hun mener at de telefile ofte har høy utdanning, og ofte er interessert i kunst. Derfor er hun ikke overrasket over at en serie som Mad Men er mer populær i Norge, hvor utdanningsnivået ligger høyt, i forhold til seriens opprinnelsesland USA. Denne serien handler om et reklamebyrå i New York på starten av 60-tallet, med høyt fokus på det estetiske.

Ikke mulig uten Internett

Medieviter Gry Cecilie Rustad har forsket på «telefili».
Medieviter Gry Cecilie Rustad har forsket på «telefili».Foto: Universitetet i Oslo (UiO)

Medieviteren sier til Forskning.no at hun ikke tror det ville vært mulig å være telefil uten Internett. I motsetning til cinefile, som tradisjonelt møtes etter en film for å diskutere filmen, tar nemlig de telefile debatten på nettet. Enkelte bloggere legger for eksempel ut stillbilder av hver scene sammen med grundige analyser. 

For øvrig sier Rustad at de telefile godt kan kalles «TV-snobber». Selv sier hun at hun følger med på rundt 60 TV-serier, og innrømmer glatt at hun selv er en telefil som har brukt «tusenvis av timer» på å se TV-serier.

Er du også glad i TV-serier? Diskuter i forumet under!

Du brukte 2 dager og 14 timer på å se Breaking Bad:
Ny nettside lar deg sjekke hvor mye tid du bruker på TV-serier »

(Kilde: Forskning.no, UiO)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen