– Fasekjøling går vel aldri av moten, kommenterer Andreas Sjånes Berg. Han er snart ferdig utdannet elektroingeniør, og vi lot oss imponere av kreasjonen hans.
– Fasekjøling går vel aldri av moten, kommenterer Andreas Sjånes Berg. Han er snart ferdig utdannet elektroingeniør, og vi lot oss imponere av kreasjonen hans. (Bilde: Varg Aamo, hardware.no)

Er dette The Gatherings heftigste maskin?

Hjemmelaget løsning med imponerende funksjoner.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Sent i går kveld braket det for alvor løs på Norges største dataparty, The Gathering, som hver påske de siste 17 årene har fylt Vikingskipet på Hamar med teknologifrelste i alle aldre. Vi måtte selvfølgelig ta turen innom, og fikk sett på og snakket med alt fra studenter til ministere.

Innimellom radene måtte vi imidlertid stoppe opp ved et høyst spesielt kabinett. Maskinen, som sto åpen for noen siste justeringer, så ved første øyekast ut som en hjemmesnekret versjon av det som i fjor høst var landets råeste spill-PC – bare med en grovere finish, og mer enn dobbelt så stor.

Lysende vanntanker og en rekke målere viser status på kabinettet.
Lysende vanntanker og en rekke målere viser status på kabinettet.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Fullstendig kompromissløs

Som det skulle vise seg, da vi fikk snakket med eier og opphavsmann Andreas Sjånes Berg fra Drøbak, var ikke dette så langt fra sannheten.

– Jeg startet den første planleggingen ikke lenge etter forrige The Gathering, med de første skissene. Det startet med et ønske om en PC uten noen kompromisser på ytelse, så har det kommet til mer etterpå, forteller han.

All strøm til komponentene er skjult bak en luke under hovedkortet.
All strøm til komponentene er skjult bak en luke under hovedkortet.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Sjånes Berg er snart ferdig å studere til elektroingeniør ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, og har dermed hatt et godt faglig utgangspunkt for å designe drømmemaskinen. I tillegg til kompressorbasert kjøleløsning, heises hovedkortets bunnplate automatisk opp og ut av maskinen når han trenger å jobbe på det.

Kabelfritt design

For å flytte komponentene over i et litt mer portabelt kabinett, er det hurtigkoblinger på plass på alle rørene.
For å flytte PC-en over i et mer portabelt kabinett, er det hurtigkoblinger på plass på alle rørene.Foto: Varg Aamo, hardware.no

– Dette er absolutt et arbeid under utvikling, og jeg skulle gjerne hatt det helt ferdig. Nå er det bare såvidt jeg har fått på grunningen utenpå, forteller Sjånes Berg om det grove utseendet.

I sin ferdige form skal maskinen få en blank, svart overflate, med hvitt interiør. Innvendig har han også brukt deler av to separate dataskjermer som skal stå for belysningen, og de fleste rør og slanger er bygd inn i selve rammeverket.

Kabinettet har to vanntanker, som rommer omkring tre liter vann og frysevæske.
Kabinettet har to vanntanker, som rommer omkring tre liter vann og frysevæske.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Vi legger ikke merke til det til å begynne med, men det stikker heller ikke en eneste kabel inn på hovedkortet. Det viser seg at strømmen til dette kommer inn via en løsning som er loddet sammen på baksiden, og selv strømmen til skjermkortene går gjennom kromrør.

Bærbar i front

Med fasekjøling i drift, og kjølerør som holder 20 minusgrader, er kondens den absolutt største utfordringen for et slikt oppsett, forteller Sjånes Berg. For å løse dette har han sørget for at kabinettet er fullstendig lukket, og holder oversikt over de fleste miljøvariabler.

Det er ikke veldig vanlig med en ekstra fullverdig PC bygd inn i fronten av kabinettet.
Det er ikke veldig vanlig med en ekstra fullverdig PC bygd inn i fronten av kabinettet.Foto: Varg Aamo, hardware.no

– All luft i kabinettet sirkulerer kun internt, og fuktigheten trekkes ut av luften for å motvirke kondens. Det er også lagt inn en rekke sensorer for temperaturer, luftfuktighet og væskegjennomstrømming, forteller han, og slår på det som først ser ut som pyntepanel i front.

Det viser seg å være en fullt fungerende skjerm, fra en stor bærbar datamaskin som er skrudd fra hverandre og montert opp foran. Med tiden er planen å gjøre denne til et kontrollpanel som viser data fra disse sensorene.

Stort potensial

Med de to halvdelene fra hverandre, kommer mye mer av innmaten til syne.
Med de to halvdelene fra hverandre, kommer mye mer av innmaten til syne.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Selv med hovedkort som heiser seg selv ut, innebygde LED-arbeidslamper, kromrør og kompressor, er det ikke meningen at maskinvaren skal bli utdatert. Sjånes Berg forklarer at som student har det meste av investeringer gått i kabinettet.

– Men det kommer en rekke Titaner etter hvert. Nå står det et par gamle GeForce GTX 480 her, og prosessoren er en Intel i7 920. Den er foreløpig overklokket til 4,3 GHz, og jeg forventer å klare å få den opp til 4,5 – 4,6 GHz, sier han.

Når hovedkortet med komponentene ikke står inne i monsterkabinettet, kan det også flyttes over i et litt mer bærbart kabinett. Heller ikke da vil Sjånes Berg ta til takke med hyllevare, og han har like greit bygd om en vanlig metallkoffert til et fullverdig PC-kabinett – komplett med tilrettelegging for vannkjøling.

Målet er å gå fra fasekjølt monstermaskin til vannkjølt koffert-PC på ti minutter.
Målet er å gå fra fasekjølt monstermaskin til vannkjølt koffert-PC på ti minutter.Foto: Varg Aamo, hardware.no

– Akkurat nå bruker jeg det til en annen maskin, i tilfelle denne ikke skulle fungere. Men målet er å kunne flytte all maskinvaren over i løpet av ti minutter, hvis jeg skulle trenge å ta den med meg noe sted, forklarer han.

Til neste års The Gathering regner den vordende elektroingeniøren å være helt ferdig med monsterkabinettet, som han regner med kommer til å vare noen år.

– For jeg regner med at fasekjøling går vel aldri av moten, kommenterer Sjånes Berg.

Få også med deg saken om hvordan det ser ut på The Gathering i år:
Nå har 5000 datafrelste inntatt Vikingskipet på Hamar »

Er du på The Gathering i år? Har du sett noen andre heftige oppsett?
Del dine egne erfaringer i kommentarfeltet nedenfor:

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen