(Bilde: Ricoh / iStock: 000014864768)

Slipper kompaktkamera med speilrefleksbrikke

Er dette Ricohs beste kamera noensinne?

Ricoh GR Digital IV er ikke et ukjent digitalkamera, og må regnes som et av produsentens beste av sorten, men nå har Ricoh sluppet et nytt kamera med GR-navnet som etter alt og dømme går langt utenpå tidligere modeller som dette.

Ricohs nye kamera er lovende greier.
Ricohs nye kamera er lovende greier.Foto: Ricoh

Nykomlingen, som ganske enkelt får navnet Ricoh GR, stiller nemlig med APS-C-brikke, i stedet for de relativt små bildebrikkene som forgjengerne i GR-serien tidligere har hatt. Litt enkelt forklart kan man si at jo større bildebrikke jo bedre bildekvalitet, og når Ricos nyeste kompaktkamera plutselig får samme type bildebrikke som brukes i en del speilreflekskamera, er dette i høyeste grad spennende.

På denne brikken, som er 8-9 ganger så stor som den som sitter i Ricoh GR Digital IV, har Ricoh satt 16 megapiksler, men ikke noe lowpass-filter. Dette er et filter som skal begrense faren for moiré, men som samtidig går litt ut over brikkens evne til å gjengi fine detaljer. Det har blitt vanlig i det siste å kutte ut dette filteret, og i rekken av kameraer uten dette filteret finner vi for eksempel Leica M (240), Nikon D800E, Pentax K-5IIs, Fujifilm X100S og Nikon Coolpix A, bare for å nevne noen.

Batteriet er forholdsvis lite, så 290 bilder per lading er alt CIPA har fått ut av det.
Batteriet er forholdsvis lite, så 290 bilder per lading er alt CIPA har fått ut av det.Foto: Ricoh

Les også: ANBEFALING: Verktøy for fotografen

Takket være brikkestørrelsen vil høyeste mulige ISO-verdi være hele 25600, og brikken skal også kunne klare videoopptak i 1920 x 1080 med 30, 25 eller 24 bilder per sekund, progressivt. Opp til 4 stillbilder i sekundet i full oppløsning skal være mulig. Kameraet har selvsagt støtte for stillbildeopptak i RAW, nærmere bestemt i Adobes DNG-format som støttes av mange ulike bildebehandlingsprogrammer.

Ricoh GR får høyoppløst skjerm.
Ricoh GR får høyoppløst skjerm.Foto: Ricoh

Skjermen er av LCD-typen og vil bli på 3 tommer, eller 7,6 cm om du vil, med en oppløsning på hele 1 230 000 bildepunkter. Dette er ganske bra tall, og for tiden helt i tet på dette området. Dessverre kan vi ikke si det samme om batterikapasiteten, som ser ut til å havne på 290 bilder per lading.

Objektivet som sitter fastmontert på kameraet vil få en brennvidde på 18,3 mm, noe som vil gi en bildevinkel som tilsvarer den fra et 28 mm objektiv på fullformat, og største blender vil bli f/2.8. Ingen zoom altså, men raskeste blitssynkroniseringstid vil bli hele 1/2000 sekund, mens raskeste lukkertid vil bli 1/4000 sekund. Man vil også kunne benytte et innebygget ND-filter dersom man ønsker å bruke stor blenderåpning i situasjoner med mye lys.

Optisk søker og vidvinkeladapter fås som ekstrautstyr, men pris er ennå ukjent.
Optisk søker og vidvinkeladapter fås som ekstrautstyr, men pris er ennå ukjent.Foto: Ricoh

Kameraet kommer på markedet i Norge i løpet av mai, og veiledende pris vil havne på omtrent 6300 kroner. Ricoh GR blir altså betydelig rimeligere enn hovekonkurrentene Nikon Coolpix A (veil kr 8690,-) og Fujifilm X100S (veil kr 9990,-).

Les også: SNIKTITT: Fujifilm X100S og X20

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen