Er det slik vi vil ringe i framtiden? (Bilde: DigInfo TV)

Er dette framtidens telefon?

«Videofonen» filmer ansiktet til brukeren under samtaler.

NTT Docomo er sånn cirka Japans svar på Telenor, og har stått for mang en nyvinning – deriblant et mobilsystem som oversetter det du sier i sanntid. Nå er de på banen igjen, og denne gangen er det snakk om et håndfritt system som tar opp og overfører ansiktet ditt mens du snakker i telefonen.

Japanerne kaller den brilleaktige innretningen for en «videofon», og den skal kunne overføre videosamtaler uten at brukeren behøver å holde eller plassere et kamera foran seg. Hvordan er det mulig?

Fiskeøyne og forvrengte ansikter

Videofonen, eller brillene, har nemlig en haug med integrerte kameraer ombord. Begge hjørnene i front har tre kameraer hver, mens et siste kamera befinner seg på baksiden. Videoen som sendes til mottakeren blir deretter skapt ved hjelp av selve videobildene og en 3D-modell av brukerens ansikt.

Hvert kamera har en oppløsning på 720p og et fiskeøyeobjektiv, med et synsfelt på 180 grader. Det sier nesten seg selv at kameraer med slik optikk og med en såpass nær plassering til ansiktet vil gi svært forvrengte bilder, men alt dette blir justert til normalt ved hjelp av et dataprogram.

Munnen er datagrafikk

På grunn av begrensninger med oppløsningen, fokuserer kameraene på områdene ved øynene. Deretter blir videoen kombinert med et 3D-bilde av resten av ansiktet, før det sendes til den du snakker med.

Munn og øvre del av hodet må dermed framstilles ved hjelp av datagrafikk, men den digitale munnen er designet for å bevege seg basert på lyder fra mikrofonen. Hodets stilling blir videre bestemt ut fra sensorinformasjon på seks akser.

Kameraet som befinner seg på baksiden har en annen funksjon. Det skal nemlig fange bakgrunnen der du befinner deg, slik at den du snakker med får en mer realistisk videosamtale.

Planer om skjermer

Videofonbrillene er en prototype og er en del av Docomos forskning på framtidens brilleaktige kommunikasjonsenheter. Flere andre satser også på databriller, og mest kjent er kanskje Google Glass.

Japanerne har planer om å øke oppløsningen på kameraene til 4K eller 8K, slik at hele ansiktet til slutt kan fanges opp og bli gjengitt i videosamtalen.

Docomo vil også legge til skjermer, eller head-mounted display (HMD), på brilleglassene, slik at du skal kunne se den du prater med foran deg. Dermed skal du i teorien kunne ha ansikt-til-ansikt-dialog hvor som helst.

Se systemet i bruk på YouTube:


(Kilde: DigInfo TV)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen