Er dette den første smakebiten på nye Nokia-telefoner?
(Bilde: Weibo)

Er dette den første smakebiten på nye Nokia-telefoner?

Metalldeksel med velkjent logo dukket opp.

Mot slutten av 2016 kan Nokia endelig gå inn i smarttelefonmarkedet igjen, hvis de ønsker. Og det er allerede varslet at det vil komme nye telefoner med den gamle logoen på. Nå kan en av disse ha vist seg frem på nettet for første gang.

Nettstedet Gsmarena.com har snublet over nye bilder på den kinesiske Twitter-varianten Weibo.

Aluminiumstelefon med fingerleser

Dette skal være et datagenerert av samme telefon.
Dette skal være et datagenerert av samme telefon.

Foreløpig er det fint lite som er kjent av detaljer om denne telefonen, men ut fra bildene ser det tydelig ut som om at det er snakk om en telefon og ikke et nettbrett, i hvert fall.

Dekslene er laget i aluminium, og ett av de datagenererte bildene som skal vise samme telefon viser også en fysisk hjem-knapp som sannsynligvis har integrert fingerleser.

Ryktebørsen har allerede snublet over ytelsestester fra det som skal være et digert nettbrett på 13,8 tommer, som også bærer Nokia-logoen.

Konstellasjonen som skal produsere og selge Nokia-produkter fremover er en smule uoversiktlig. Foxconn (FIH Mobile) har varslet to nye billigtelefoner med Nokia-merking på, men i tillegg skal selskapet HMD Global ha to smarttelefoner klare i løpet av neste år.

Frem og tilbake er like langt?

HMD er imidlertid et finsk selskap. Det ble dannet av tidligere Nokia-ansatte som kjøpte tilbake restene etter Microsofts oppkjøp for et par år siden. Det er disse som skal utvikle smarttelefoner med Nokia-logoen på fremover. Det faktiske Nokia, som altså sysler mest med nettverk for tiden, har ikke eierinteresser i HMD, men lisensierer patenter til selskapet, samtidig som de setter krav som skal holde HMD i ørene.

HMD har dermed tilgang på Nokias varemerke og selskapets patenter, mens det står fritt til å benytte design fra sin tid under Microsoft. Også HMD-produktene vil bli produsert av kinesiske Foxconn.

Etter salget av mobildivisjonen fra Nokia til Microsoft har selskapet som sto igjen i Finland fortsatt med å utvikle mobilnettverk, slik de har gjort i en årrekke. Men de har også forberedt seg på et slags comeback i mobilmarkedet. Selskapet varslet først at de ville lisensiere ut egen merkevare til maskinvareprodusenter. Lisensieringen skulle imidlertid ikke være ukritisk, men avhenge av representabel kvalitet på de ferdige produktene.

Foxconn har allerede laget Nokia-nettbrett

Nokia har for lengst lansert nettbrettet N1, som ble produsert og solgt av Foxconn i Kina. Produsenten er forøvrig den samme som er godt kjent for å produsere flere av Apples produkter. Men smarttelefoner har så langt vært utelukket, ettersom det gamle Microsoft-oppkjøpet kom med en avtale som forhindret Nokia fra å prøve seg i dette markedet de neste to årene.

Nokia N1 ble produsert og solgt av Foxconn, men utviklet av gamle Nokia i Finland.
Nokia N1 ble produsert og solgt av Foxconn, men utviklet av gamle Nokia i Finland. Foto: Nokia

Nå er altså den avtalen i ferd med å løpe ut, og stadig mer tyder på at Nokia slett ikke har gitt opp å sette sitt preg på mobilbransjen fremover.

Så er det store spørsmålet akkurat hvordan Nokias økosystem vil se ut når de faktiske produktene kommer. N1 er et Android-nettbrett, og det nye nettbrettet som har dukket opp i ytelsestester kjører også Android. I tillegg har Nokia hatt sin egen Z-launcher, et menysystem som kjører oppå Android og skal være smart nok til å gi deg tilgang på knappene og funksjonene du trenger når du trenger dem.

N1 ble utelukkende solgt i Kina da den var fersk. Det var antakeligvis den første enheten som kjørte USB type-C, og et toppspesifisert produkt. Det nye nettbrettet ser ikke ut til å bli noen toppmodell. Snarere en diger skjerm med en systembrikke i Qualcomms rimelige Snapdragon 400-serie.

Hvor dukker produktene opp?

Det virker rimelig sikkert at det er Android-produkter som kommer, men hvor de kommer og i hva slags prisklasse er et vesentlig større spørsmål. Det europeiske mobilmarkedet er i stor grad mettet, og konkurransen er beinhard. Kan hende foretrekkes lavkostmarkeder med lavere mobilmetning enn vårt.

Samtidig er ikke aluminiumsdeksel og fingerlesere, som på bildene som nå har dukket opp, kjennemerkene til spesielt billige enheter.

Akkurat hva som skjer på denne fronten er foreløpig ganske uklart, og Nokia selv har så langt kun uttalt seg i begrenset utstrekning om den nye satsingen.

Det er verdt å nevne at Nokia-sjefen Rajeev Suri skal holde en tale under neste års Mobile World Congress i Barcelona. Akkurat hva han skal snakke om er foreløpig ikke kjent, men selskapet har mye å ta i som ikke trenger å relateres direkte til mobiltelefoner.

Gitt at de to smarttelefonene som utvikles av HMD er ventet i andre kvartal neste år, vil det likevel overraske dersom ikke satsingen nevnes under messen.

Les sniktitten på Nokia N1 her »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen