Epson med digital rangefinder

Epsons nye R-D1 er verdens første digitalkamera med rangefinder. Akkurat som på et speilreflekskamera, er optikken utskiftbar, og kameraet vil bli solgt uten linse.

Utseendet er noe utradisjonelt til digitalkamera å være. Foruten den vridbare 2-tommers LCD-skjermen, er resten av kameraet pakket inn i et gammeldags design, uten noen former for i digitale indikatorer eller knapper, følge nettstedet dp-now.

Rangefinder?

Rangefinder, eller målsøker-systemet, går ut på å finne fokus gjennom søkeren, hvor bildet er delt i to. Den ene delen av bildet er lyset som kommer gjennom selve søkeren. Den andre kilden er et vindu på forsiden av kameraet, hvor lyset blir reflektert til søkeren med et par speil og prismer. Når linsen skifter fokus, blir et av speilene rotert slik at bildet i søkeren skifter.

Problemet med målsøker-kameraene er at søkeren er et stykke unna selve objektivet, og man får det klassiske parallellakse-problemet, hvor det man ser i søkeren ikke stemmer helt overens med bildet man får gjennom linsa. På Epson R-D1 vil man heller ikke kunne se igjennom linsen ved bruk av LCD-skjermen.

Fordelen med systemet er at man får like god mulighet for å bestemme fokus som i et speilrefleks-kamera. Dessuten vil ikke lukkeren i kameraet forstyrre fokusen, slik man kan oppleve med passive autofokus-systemer.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen