Eos 300D seks år etter

Eos 300D seks år etter

Introduksjon

Det er snart gått seks år siden Canon presenterte Eos 300D, det første rimelige, digitale speilreflekskameraet. 300D var rettet mot det brede laget av folket, de av oss som til da kun hadde hatt råd til å leke med digitale kompaktkameraer. Canon karakteriserte dette som det viktigste rimelige kameraet siden sin selvtitulerte speilrefleksrevolusjon i 1976, da de med AE1 brakte automatisert høyteknologi til gatenivå, og gjorde speilrefleks til allemannseie. 300D skulle folkeliggjøre det ypperste av digitalfoto, og dermed også sette stopp for filmbaserte kameraer. Og selv om revolusjon klinger en smule rart med global markedsstrategi, fikk Canon rett i at 300D ville starte en omveltning. Snarere enn å tilfredsstille et eksisterende behov, var de med på å skape et nytt marked - av fotografer, gamle som unge - som til da så på speilrefleks som noe proffene og nerdene drev med.

At folket trenger et nytt digitalt speilreflekskamera i året er vel å ta i - det har omtrent vært lanseringsfrekvensen til og med 500D som nå står på trappene. Men at det har vært utvikling og forbedringer er utvilsomt. Derfor synes vi det ville være gøy med et uformelt gjensyn med kameraet som startet det hele, side om side med arvtaker 450D og et knippe konkurrerende 2008-09-modeller. For referansens skyld har vi gradert 300D i forhold til resultatene fra vår test av 450D. Men dette er ikke en formell test - 300D kan hvile trygt, for lengst ute av markedet (vi testet 300D allerede da det kom i 2003 ). Kall det heller en kamerarevy i testformat, der vi vurderer kameraet opp mot dagens standard.

Les hele testen her.

Fysisk

Sølvplast har ikke taklet tidens tann spesielt stilfullt, men det var godt å kjenne et skikkelig grep igjen, da dette har blitt mindre og mindre frem til 450D. 300D veier mer, men balanserer tyngre optikk bedre enn 450D. Tre tommer skjerm er god kompensasjon, men vi synes 300Ds innstillings-LCD også gjør fotograferingen mer oversiktlig.

I bruk

For hver oppgradering av Canons billigserie har de skritt for skritt nærmet seg entusiastnisjen og proffmodellene. 450D har langt flere muligheter enn 300D for personlig tilpassing og digitalt mørkeromsarbeid. 300D fordrer mer etterarbeid med bildene på PCen, men for noen er det del av selve moroa med digitalt foto.

Bildekvalitet

Canon 300D leverer fremdeles bra bilder, seks år etter. Med god optikk og godt lys vil ikke resultatene sprike påfallende fra dagens kameraer. Skal du skrive ut stort, over A3, eller beskjære betydelig vil du likevel komme et godt stykke lenger med et nytt kamera. Færre megapiksler ga bedre dynamisk omfang enn 450D, men sistnevnte behandler bildestøy ved høy ISO bedre enn gamlefar.


Oppsummering 300D i 2009

 

 


  - God håndtering - Tregt i bruk!
  - God ergonomi og vekt for tyngre objektiver - Ikke mulighet for punktmåling
  - Egen LCD til kamerainnstillinger - Liten skjerm
  - Akkurat nok funksjoner - Mindre rom for personlig tilpassing (brukerfunksjoner, bildestiler) enn nyere kameraer
  - Fremdeles bra bildekvalitet til medium store utsrkifter - Canon har heldigvis fått bedre kontroll over bildestøy siden 2003

 

Konklusjon

Det er kanskje en grell analogi, men kameraer har som mobiltelefoner, utviklet seg til mer og mer hybride beist. Med mulighet for videoopptak, blir også speilreflekskameraene til blandingsprodukter. Innebygget høytaler vil formodelig med tiden gjøre speilreflekskameraer til avspillingsenheter. 450D er som kjent ikke helt der, men mange kjøpere av dette kameraet vil likevel ikke utforske halvparten av funksjonene som ligger i det. Faktisk ville de fint klart seg med mulighetene som ligger i 300D. Kreativitet oppstår som kjent gjerne under tekniske begrensninger.

Selv om vi synes krympingen av huset på mange måter er et tilbakeskritt i forhold til 300D, har Canon uten tvil gjort mange gode utbedringer fra mellom de to kameraene. Av grunnleggende fototekniske ting trekker vi frem punktmåling som noe av det viktigste - og at ting går raskere. Du kan lese mer om 450D i vår utfyllende test av dette kameraet her

Bildegallerier

Se bilder tatt med Eos 300D og 450D i galleriet.

 

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen