– Ensomhet får roboter til å virke mer ekte
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

– Ensomhet får roboter til å virke mer ekte

Går det egentlig an å bli venn med noe som ikke er levende?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vennskap mellom mennesker og gjenstander er et tema i flere filmer og bøker. I Cast Away fra år 2000 blir for eksempel volleyballen Wilson som en venn for Tom Hanks' karakter på den øde øya. I tegneserien Tommy og Tigern fremstår kosedyret Tigern som høyst levende for den litt innadvendte gutten.

Nå har forskere ved Dartmouth College og Harvard University funnet ut at de som føler seg sosialt usikre eller utilpasse har lettere for å se levende trekk i livløse ansikter, skriver CNET.

Noe å forholde seg til

Konklusjonen til forskerne er at hvis man mangler menneskelig kontakt i hverdagen, vil for eksempel ansiktet til en robot virke mer ekte enn for folk som har et aktivt sosialt liv. Ifølge forskerne ligger forklaringen i at de som savner sosial kontakt i større grad vil tillegge livløse gjenstander .

– Denne høye sensitiviteten til animathet (om noe er levende eller ikke, red.anm.) tyder på at folk leter vidstrakt etter noe å forholde seg til. Dette kan til syvende og sist igjen hjelpe dem til å knytte nye sosiale bånd, sier Katherine E. Powers ved Harvard University, som har ledet studien, til CNET.

Hun sier videre at funnene deres kan forklare hvorfor mange knytter nære vennskapsbånd til husdyrene sine, men også til roboter, PC-er, mobiltelefoner og annet.

Slik testet de

Metoden de brukte var at testpersonene skulle vurdere hvorvidt de synes 90 lignende ansiktsbilder så ekte ut. Ett av bildene var 100 prosent ekte, ett var av et dukkeansikt, og resten var en sammensetning av de to. Etterpå måtte deltakerne i studien svare på et spørreskjema som tok for seg hvor opptatt de var av sosial kontakt med andre mennesker.

Kontrollgruppen fikk for øvrig helt andre spørreskjemaer, som blant annet gikk på dystre eller lysende fremtidsutsiker, og skulle deretter vurdere ansiktene.

Forskerne kunne, ut fra vurderingene og svarene, se en kausalitet mellom å føle seg ensom sosialt sett og det å gjenkjenne menneskelige trekk i ansiktsbilder som lignet mer på en dukke.

Foto: Dartmouth College

Ifølge Powers understreker deres forskningsresultat at mennesker har et fundamentalt behov for sosial tilhørighet. Får vi ikke det hos andre mennesker eller kjæledyr, er det tilsynelatende enklere å lete etter en erstatning i ting som ikke har en puls.

Ser du på PC-en din, PlayStation-en din eller mobilen din som en «venn»? Kommentér i forumet!

Den futuristiske filmen Her kom på kino på Valentine's Day
Se Joaquin Phoenix date «Siri» »

(Kilde: CNET)

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen