Ensom? Få en robot

De fleste av oss forbinder roboter med statiske plastskapninger uten noen som helst mulighet til å kunne bøte på ensomhet, og mange har brukt lattermusklene flittig når selskaper som Sony og Honda har vist frem avanserte roboter med dyre- og menneskeegenskaper. Filmer som "AI" og "Star Wars" har prøvd å bryte denne oppfatningen, og nå slår også forskerne følge.

Purdue University la nylig frem en rapport som fastslår at robotkjæledyr kurerer depresjon og ensomhet hos mennesker. Studien som ble utført på både unge og eldre viser at begge gruppene i stor grad reagerte vel så positivt på en kjæledegge i plast som en kjæledegge bestående av kjøtt og pels.

Spesielt bemerkelsesverdig var to tester utført med robothunder av typen Sony Aibo. Her svarte hele 70 prosent av de yngre testdeltakerne at de mente robothunden var et godt kjæledyr. Hos de eldre la man merke til at et stort antall av deltakerne ble mindre ensome og dermed fikk mindre anløp til depresjoner som følge av litt plastkos. Enkelte kunne til og med melde at de ble mer fysisk aktive som følge av robothundens nærvær.

Andre forsøk med Aibo har vist lignende resultater, men ikke like fastslående. Allikevel, enkelte av dem er verdt å ta til etteretning. For eksempel konkluderte en Japansk studie med at en Aibo-hund fikk Alzheimers-pasienter til å vise tegn på glede.

Ekstremallergikere vil også kunne dra nytte av den teknologiske utviklingen. Mens en stor mengde pels har forhindret mange med allergier fra å skaffe seg nettopp hund, vil denne barrieren kunne brytes med Aibo. Heldigvis er de færreste allergisk mot plast.

Men selv om nok robotunder ifølge disse siste studiene har mange av de samme egenskapene som sine pelskledde motparter, er forskere enig om at ingenting slår den gode, gamle bordercollien. For hva er vel bedre enn en våt snute eller en hundepudding midt på stuegulvet?

Redaksjonen opplyser om at Sonys utviklingsavdeling med ansvar for robothunden Aibo nå er nedlagt og at det derfor ikke vil utvikles flere kjæledyr av denne typen.

(Kilder: mobilemag, PC magazine, msnbc)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen