Enormt søppelpost-nettverk er tatt ned
(Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)

Enormt søppelpost-nettverk er tatt ned

Har sendt ut 18 milliarder falske e-poster hver dag.

Sikkerhetseksperter i firmaet FireEye har nå tatt ned det som var verdens tredje største søppelpost-nettverk, kjent som «Grum». Nettverket stod for 18 prosent av all masseutsendelse av søppelpost i verden.

Tok ned kjernestrukturen

Tirsdag ble en rekke kontrollservere i Panama og i Nederland tatt ned. Bakmennene var imidlertid raske og fikk satt opp nye systemer i Russland og Ukraina samme dag.

Sammen med SpamHaus, et britisk selskap som jakter på slike tjenester, sporet de ned hvilke nettleverandører som ga serverne nettilgang og tak over hodet. Nettleverandørene valgte selv å slå av koblingen onsdag, etter samtaler med FireEye og SpamHaus.

Kontrollserverne holdt orden på 100 000 infiserte maskiner rundt om i verden, som var satt opp i et botnett. Med kontroll på alle disse maskinene kunne Grum sende ut omtrent 18 milliarder søppelposter hver dag.

Det blir ikke enkelt for bakmennene å starte på nytt, forteller Atif Mushtaq, en sikkerhetsspesialist hos FireEye til The New York Times:

– Nå handler det ikke bare om å opprette nye servere (som de gjorde tirsdag, red. anm). Bakmennene må starte en helt ny kampanje, infisere hundretusener av nye maskiner for å starte noe som ligner Grum igjen. De må begynne helt fra starten av. Måten den skadelige programvaren til Grum er laget, gjør at de infiserte maskinene ikke lenger kan sende ut søppelmeldinger når kontrollserverne er døde, eller bytte de ut med nye, sier han.

Gir streng beskjed

I et blogginnlegg der Mushtag redegjør for hvordan de tok ned søppelnettverket, forteller han videre:

– Stengingen av Grum kommer etter godt arbeid fra mange aktører. Dette samarbeidet gir streng beskjed til alle som sender søppelpost:

– Slutt å sende oss søppelpost. Vi trenger ikke deres billige Viagra eller falske Rolex-klokker. Gjør noe annet, jobb på Subway, McDonalds eller selg pølser, men ikke send oss søppelpost.

FireEye har også bidratt til å ta ned en rekke andre store og lignende nettverk, blant annet Rustock. Rustock stod i sin tid for halvparten av all søppelpost som ble sendt ut, hele 44 milliarder meldinger hver dag på det meste.

(Kilder: FireEye, New York Times )

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen