Enorme prisgap i utlandet

Prisforskjellene ved mobilbruk i utlandet er enorme, og prisene varierer ut fra en lang rekke faktorer.

Din operatør i Norge, hvilket nettverk du er tilkoblet i utlandet, hvilket land du er i og hvilken tid av døgnet du bruker mobilen på, er alle omstendigheter som påvirker sluttprisen du må betale.

På generelt grunnlag er det likevel mulig å gi noen grunnleggende råd:
  • Vær svært påpasselig med å bruke datatjenester. Trafikken prises ofte svært høyt.
  • Sett deg inn i ringeprisene før du drar!
  • Det er dyrere å bruke norske kontantkort enn vanlige abonnement.
  • Er du usikker på ringeprisene, send heller SMS!
  • Husk at du betaler også for innkommende samtaler.
Klikk på lenkene for prisinformasjon fra Telenor, Netcom, Tele2, Chess og selskapet som for tiden har det billigste innenlandsabonnementet i Norge, Ipea. Vi anbefaler deg å klikke inn på din operatør og gjøre deg kjent med utenlandsprisene.

Epost og wap

Tjenester som epost på mobilen og surfing på wap er begge avhengige av datatrafikk på mobilen din. Prisene på slik datatrafikk varierer enormt.

Telenorkunder betaler 25 kroner per megabyte dersom de ferierer i land i Norden, og 40 kroner per megabyte dersom de ferierer andre steder i Europa.

Hos Netcom er det ikke så enkelt å skaffe seg oversikt over dataprisene. Likevel ligger det en lærepenge i følgende eksempel:

Netcom-kunder på ferie i Frankrike risikerer å betale opptil 270 kroner per megabyte data til mobilen.

Da sier det seg selv at eposten fort kan bli svindyr.

Spar penger på SMS

Tekstmeldinger er i mange sammenhenger det billigste alternativet når du skal sende et livstegn til de som er igjen hjemme i Norge.

Dessverre er priskaoset et faktum også her, og nok en gang gjelder at du bør sjekke prisene før du reiser. Sender du et moderat antall meldinger, er det likevel lite sannsynlig at du går dundrende konkurs idet ferien din er over, selv om du skulle glemme å sjekke prisene før du reiser.

Likevel er prisen gjerne den mangedobbelte av det du er vant til hjemmefra. Med Netcom Activetalk betaler du for eksempel 3,70 kroner per SMS du sender fra Danmark og hjem, mens du i USA betaler fra 2,33 til 4,76 kroner per melding, avhengig av hvilket nettverk du er tilkoblet.

Det er med andre ord ikke alltid sammenheng mellom geografisk avstand til hjemlandet og prisøkningen på tjenestene.

Stor prissammenligning

Vi har sjekket hvem som er billigst på utgående samtaler til Norge, innkommende samtaler fra hvor som helst og utgående SMS i de ferielandene nordmenn foretrekker.

Operatørene vi har tatt for oss er de fire største, samt nykommeren Ipea som ifølge telepriser.no er billigst innenlands akkurat nå.

Her er resultatet:

 
Utgående samtale
Innkommende samtale
Utgående SMS
Sverige
Tele2
Tele2
Tele2
Danmark
Telenor
Ipea
Ipea
Storbritannia
Ipea
Ipea
Ipea
Frankrike
Ipea
Ipea
Ipea
Spania
Ipea
Ipea
Ipea
Hellas
Ipea
Ipea
Tele2
USA
Ipea
Tele2
Ipea

Tabellen må leses ut fra følgende forutsetninger:
  • Der hvor de utenlandske nettene opererer med en pris på dagtid og en annen på kvelden, har vi slått sammen prisene og delt dem på to for å oppnå sammenlignbare priser.
  • Der hvor det skilles mellom samtaler til mobiler og samtaler til hjemmetelefoner, har vi slått sammen verdiene og delt dem på to.
  • I tilfeller hvor prisene varierer fra abonnement til abonnement hos den enkelte operatør, har vi forholdt oss til det billigste abonnementet.
  • Vi har ikke inkludert eventuelle oppstartsavgifter i utregningen av prisene.
  • Vi har kun kikket på privatabonnementene.
Se opp for Chess
Vår pristest avslører flere skremmende prisforskjeller. Er du Tele2-kunde på ferie i Storbritannia, bør du for eksempel holde deg langt unna Vodafone når du skal ringe hjem til Norge. På dagtid vil samtaler via nettet til denne operatøren koste deg nesten 19 kroner minuttet.

Samtidig er det betegnende for priskaoset at nettopp Vodafone er den rimeligste operatøren for Tele2-kunder som ønsker å SMS-meldinger fra Storbritannia (2,05 kroner per melding).

Det er dessuten grunn til å advare Chess-kundene: Når vi analyserer prisen på mottak av innkommende samtaler, er denne operatøren dyrest i alle land i testen vår. Chess er i tillegg dyrest på utgående samtaler fra Sverige, Danmark, Storbritannia og USA.

Det verste eksempelet på at Chess utkonkurreres ved utenlandsbruk, finner vi ved innkommende samtaler i USA. Mens testvinneren Tele2 tar 2,49 kroner per minutt for samtaler som kommer til mobilen din mens du er på amerikaferie, klinker Chess til med 12,49 kroner per minutt – nøyaktig ti kroner mer.

Ipea innfrir
Telenor har nettopp endret sine Europa-priser. Dessverre merkes ikke dette på SMS-prisene, for selskapet er dyrest på tekstmeldinger i alle testlandene våre.

Påskeferiens store vinner er utvilsomt Ipea. Det nye lavprisselskapet har vist seg å tåle sammenligningen med de store, også hva gjelder utenlandspriser.

Ipea tåler også sammenligning med selskapet som vant vår store pristest før sommerferien i fjor, Mobyson. Det er kun ved mottak av samtaler i Frankrike og Hellas, samt ved utsendelse av SMS fra USA, at Mobyson er billigere enn vår testvinner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen