Tegningene til «Liberator» er blitt et yndet nedlastningsobjekt.

3D-våpen lastet ned over 100 000 ganger på to dager

Tegningene til «Liberator» er blitt et yndet nedlastningsobjekt. (Bilde: DXLiberty/Youtube)

Enorm etterspørsel etter 3D-printet våpen

Nå prøver politikere verden over å få stoppet spredningen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Defense Distributed skapte ikke rent lite furore da det ble kjent at selskapet hadde produsert verdens første 3D-printede skytevåpen. Ikke helt uventet, og garantert til motstanderenes store frustrasjon, har oppmerksomheten gitt det kontroversielle produktet massevis av reklame.

Forbes melder nå at tegningene til det 3D-printede våpenet «Liberator» hittil har blitt lastet ned hele 100 000 ganger. Vår fagredaktør er altså i meget godt selskap etter at han selv hentet ned tegningene på mandag.

Ikke forventet

Pågangen har overgått alle forventningene til den lille Texas-baserte urokråka Defense Distributed.

Foto: Defcad

– Dette har definitivt blitt vår mest populære nedlastning. Jeg tror ingen av oss forutså at det ville bli så mange, sa medarbeider i selskapet, Haroon Khalid, til Forbes.

Ifølge Khalid er det amerikanere som har stått for mesteparten av nedlastningene, etter å ha tatt igjen Spania, som en stund lå på topp. Etter USA og Spania følger Brasil, Tyskland og Storbritannia i antall nedlastninger.

Filen med tegningene er også lastet opp på det populære piratnettstedet Pirate Bay, hvor den raskt ble en av de mest populære filene i 3D-printing-kategorien. Med tanke på hvor mange brukere dette nettstedet har er det rimelig å anta at tegningene vil fortsette å spre seg i hurtig tempo.

Politikere bekymret

Defense Distributed opplevde også en enorm trafikkøkning på nettstedet sitt utover de som lastet ned tegningene. Hele 540 000 brukere skal ha besøkt selskapets hjemmeside i løpet av de to første dagene etter at nyheten sprakk. I tillegg har YouTube-videoen med demonstrasjonen av våpenet allerede nesten tre millioner visninger i skrivende stund.

At tegningene til våpenet er blitt lastet ned over 100 000 ganger betyr selvsagt ikke at like mange nå får anledning til å faktisk lage våpenet, da tilgangen til 3D-printere er begrenset. Defense Distributed selv brukte en 3D-printer til rundt 45 000 kroner som de kjøpte fra nettstedet eBay, men det finnes også langt billigere modeller.

Flere politikere har kastet seg på banen for å få stoppet det noe idealistiske våpenprosjektet til Defense Distributed og sjefen Cory Wilson. Et par kongressmedlemmer for New York har tatt til orde for å slå ned på plastvåpen som ikke lar seg oppdage av metalldetektorer, og BBC kan melde at California-senator Leland Yee vil gjøre 3D-printede våpen ulovlige.

Norske politikere er stort sett enige med amerikanerne:
Flere av Stortingspartiene vil slå hardt ned på 3D-printede våpen »

(Kilder: Forbes, BBC)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen