Ennå er det tid

Romain er knapt 30 år, men får en dag beskjed om at han har kreft, og at sjansene for å overleve er minimal. Han har bare noen måneder igjen å leve. Cellegift vil han ikke ha. "Ennå er det tid" følger Romains siste måneder.

Ett ubesvart spørsmål

Se større versjon og flere bilder
Familietrøbbel? "Ennå er det tid" gir ikke svar. Foto: Oro Film

Den en time og 20 minutter lange filmen har lite effekter og lite musikk. Den har nærmest et dokumentarisk preg over seg, og mangelen på effekter gjør ingenting. Dialogen og bildene taler for seg. Regissør Francois Ozon drar publikum med inn i den unge mannens liv på en overbevisende måte.

Romains handlinger etter at han får vite om sykdommen kan virke rare. De aller fleste hadde nok brukt tid på familien, men Romain gjør ikke det. Han forteller bare bestemoren om sykdomme, og skyver fra seg kjæresten. Dermed står han igjen, ensom og alene. Dette er kanskje filmens svakhet. Hvorfor forteller han det ikke til familien? Det er nemlig ingenting som sier oss noe om hvorfor han ikke gjør det. Har han et dårlig forhold til dem? Romains forhold til søsteren er ikke det beste, men foreldrene ser han ut til å ha et bra forhold til. Det kan være frustrerende å forlate kinosalen med slike ubesvarte spørsmål i hodet, men det er man nødt til etter "Ennå er det tid".

Se større versjon og flere bilder
Lommetørkle anbefales på "Ennå er det tid". Foto: Oro Film

Det er ennå tid...

Filmens tittel henspiller på flere ting, blant annet scenen der Romain møter ei servitrise på en kafe. Etter en kort samtale blir han bedt om å gjøre henne gravid. Mannen hennes er nemlig steril. Romain sier nei, men vil han ombestemme seg? Det er ennå tid…. Hovedpersonen vil også gjerne rette opp sitt skjøre forhold til søstera. Han ringer henne, og ber om forståelse. Det er ennå tid…..

Dessuten tar han stadig bilder av de han er mest glad; sin kjæreste, sin søster og sin bestemor. Man skjønner ganske fort hva som kommer til å skje i denne filmen. Romain kommer til å dø, og det er selvsagt trist (Ta med lommetørkle!). Men det gjør i grunnen ingenting, handlingen, historien og filmen i seg selv står støtt allikevel. Filmen handler om å innfinne seg med at man skal død. Det gjør definitivt Romain; han har akseptert at han ikke har lenge igjen å leve. Derfor blir filmen også så sterk. Man blir sittende og spør seg selv: Hvordan klarer han å takle det så bra som han gjør?

Konklusjon

"Ennå er det tid" er en god film, som rører noe ved deg. For de som har mistet noen man er glad i, vil den være sterk, men også meningsfull og betydningsfull. Francois Ozon har laget ett varmt og vakkert melodrama. Måtte det komme mer fra denne mannen.

"Ennå er det tid" anbefales. Den passer ikke som lørdagsunderholdning, men er perfekt som intellektuell påfyll på en helt vanlig ukedag.

Ennå er det tid

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen