TEST: Enkelt for uerfarne
Test

Enkelt for uerfarne

Testresultater

Pentax K200D

Positive ting Enkelt i bruk, god batteriløsning.
Negative ting Svakheter i bildekvaliteten, drøy pris.0

Testresultater

Pentax K200D

Positive ting Enkelt i bruk, god batteriløsning.
Negative ting Svakheter i bildekvaliteten, drøy pris.0
Pentax K200D er et nytt kamera fra Pentax som plasserer seg i lavere ende, men ikke som helt nybegynnermodell. Det omtales også som en videreutvikling av «lillebroren» K100D, og har fått en robust og solid konstruksjon som holder det støv- og fukttett.

Brukervennlighet
Kameraet er relativt stort og tungt i vårt utvalg, med en nettovekt på huset på 630 gram uten batterier og objektiv. Batteriløsningen er dette kameraet alene om i vår test: det bruker vanlige AA batterier. Dette gjør at man kan ta med seg ekstra batterier når man skal på lang fjelltur, uten å være avhengig av lading. Dette synes vi er et godt valg, særlig tatt i betraktning at kapasiteten til fire AA-batterier i dette kameraet er langt bedre enn mange av konkurrentenes oppladbare løsninger.

Dette kamerahuset benytter seg av mekanisk bildestabilisering, som medfører at man alltid har funksjonen tilgjengelig, uavhengig av objektivet. Objektivet vi testet med er et standard zoomobjektiv på 18-55 mm, med egen fokusring med avstandsindikasjon for manuell fokusering. Ergonomien er god, og grepet føles stort nok for de aller fleste hender. Skjermen er på 2.7 tommer, som er noe som er det normale i våre dager. Denne skjermen fungerer helt ålreit i sollys. Kameraet bruker ikke primært fargeskjermen til å vise innstillingene på, det tar en egen liten (grå) LCD-skjerm på toppen av kamerahuset seg av. Du må trykke på en «info»-knapp for å få eksponeringsinformasjon på skjermen, men da får du vite absolutt alt du trenger om innstillingene.

Kameraet har ikke norske menyer, det nærmeste vi kommer er svensk eller dansk. Det synes vi er en svakhet, særlig i et kamera som er ment mot begynner- og «hverdagsfotografene». Menyene er imidlertid enkle å finne frem i, men kameraet har ingen former for innebygd hjelp. På programvelgerknotten finner vi seks ferdiginnstillinger for spesielle lysforhold i tillegg til standardprogrammene.

Bildekvalitet
Når du setter kameraet i «grønn auto», vil det kunne velge mellom ferdigprogrammer i tillegg til helautomatisk styring av lukker og blender basert på lysmålingen. Det finnes også åtte sceneinnstillinger, altså ferdige innstillinger for spesielle forhold. Slike fabrikkinnstillinger finner vi vanligvis i kompaktkameraer, men det er ingen tvil om at disse funksjonene kan hjelpe den uerfarne speilrefleksfotografen med å få bedre bilder også. Det finnes åtte innebygde redigeringsfunksjoner, i tillegg til at kameraet kan «fremkalle» bilder tatt i råformat. Dette er bra.

I normalinnstillingen er bildekvaliteten litt svak. Vi opplevde problemer med skarpheten på bilder tatt i dagslys, i tillegg til at fargene var litt i overkant kraftige. Fargemetningen er ikke så kraftig at bildene føles som helt overdrevne, men vi hadde justert litt ned på dette om vi eide dette kameraet. Det er også litt skuffende å finne enkelte vanlige bildefeil på testbildene tatt om dagen, det er mulig et bedre objektiv vil kunne avhjelpe dette. Å fotografere på høyeste ISO-tall i svakt lys er morsommere. Her fant vi lite støy, slik at kameraet er fullt brukbart på 1600 ISO. Det liker vi.

Konklusjon
Vi gir Pentax K200D terningkast fire, og plasserer kameraet like over midten i vårt utvalg. Vi er positive til at kameraet har en masse ferdige innstillinger og programmer som gjør det lett å bruke, den smarte batteriløsningen, i tillegg til at bildekvaliteten i svakt lys er høy. Det som trekker ned er prisen, bildekvaliteten i vanlig lys, og at kameraet er stort og relativt tungt.

Les også testene av Canon 450D, Nikon D60, Nikon D80, Pentax K20D, Sony Alpha 200, Sony Alpha 300, Sony Alpha 700 og Olympus E-420.

Oppsummering
Produkt: Pentax K200D
Beste pris: 6 995 kroner
Design: 6.4/10
Funksjoner: 6.3/10
Bildekvalitet: 5.8/10
Pris: 6.0/10


Data
Netto oppløsning: 10.2 Megapiksel
Testet objektiv: SMC Pentax-DA 1:3.5-5.6 18-55 mm AL II
Følsomhet: ISO 100-1600
Minnekort: SD/SDHC

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen