Enkel feilregistrering

I fjor ble alle kontantkortkunder nødt til å registrere seg med personlig informasjon. Dette for å hindre bruk av anonyme telefonnumre, slik at kriminelle ikke skulle kunne gjemme seg bak anonyme mobilnumre. Men det nye systemet er langt fra idiotsikkert.

Hvor pålitelig registreringssystemet faktisk er, ble klart for Netcoms administrerende direktør, August Baumann, i dag. Uten problemer hadde Aftenposten registrert et nytt kontantabonnement i hans navn.

Når du oppretter et nytt kontantabonnement hos Netcom, må du ringe til operatøren for å registrere deg. Du får snakke med en konsulent, som registrerer opplysninger som navn, fødselsnummer og adresse. Det var ingen sak for Aftenposten å registrere August Baumann, da disse opplysningene om han er en smal sak å finne på internett. Innen få minutter var abonnementet aktivert, og det var bare å begynne å ringe i Baumanns navn.

Så enkelt er det altså å registrere et mobilabonnement på en annen person. August Baumann selv er ikke veldig begeistret over at systemet har slike svakheter. Han mener likevel at Netcom følger de lovene som er pålagt de norske operatørene av Post- og teletilsynet.

- Aksepteres av Post- og teletilsynet
- Vi forholder oss til hva myndighetene legger til grunn av lover og regler. Vi skal ha et system som fungerer. Vi har fått en aksept om å registrere kundene og kravet ligger på bosted, fødselsdato, samt navn og det sjekker vi opp. Dette har Post- og teletilsynet akseptert, sier Baumann til Aftenposten.

Han peker også på at Post- og teletilsynet krever registreringsplikt, ikke identifikasjonsplikt. Politiet er bekymret for at dagens system gir kriminelle et uheldig fortrinn. Kripos mener at dagens system trenger en gjennomgang og forbedring.

- Muligheten for å spore bruken av mobiltelefoner kan være avgjørende i etterforskningen av kriminalsaker. Derfor er det viktig at opplysningen om hvem telefonen er registrert på, er korrekt, sier Kripos-sjef Odd Olsen Ingerø.

Post- og teletilsynets sjef, Willy Jensen, er heller ikke glad for at det er så enkelt å registrere mobilabonnement i andres navn. Han mener at Post- og teletilsynet nå må bidra til å rydde opp.

- Vi vil nå vurdere om vi skal være strengere og mer spesifikke, ikke bare pålegge selskapene ansvaret for å innhente identifikasjon, men også hvordan de skal gjøre dette, sier han til Aftenposten. Jensen synes likevel ikke noe om at Netcom legger skylden på Tilsynet for hullene i systemet.

- Ufint å skylde på Post- og teletilsynet
- Det er ufint av Baumann å legge skylden på Post- og teletilsynet. Tilsynet har ikke stilt krav om at enhver skal legge frem legitimasjon, men formuleringen "entydig identifikasjon" betyr at den skal være riktig. Det er helt tydelig at det ikke fungerer slik i dag, sier Jensen.

Både Netcom og andre operatører som Chess og LeBara har tidligere fått påpakning fra tilsynet på grunn av mangelfulle registreringsrutiner. Det finnes allerede flere tilfeller hvor kriminelle har registrert kontantabonnement i andres navn. I både NOKAS-saken og i forbindelse med Munch-tyveriene ble det benyttet abonnementer som var feilaktig registrert på kjente fotballspillere.

(Kilde: Aftenposten)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen