Guide

Enkel bildegenerering i PHP

PHP er altså ikke begrenset til å skrive ut vanlig HTML eller rå tekst. PHP kan for eksempel generere bilder, og PHP har mange gode innebygde funksjoner til bildebehandling via modulen GD, og dette kan brukes til å generere dynamiske bilder, altså bilder som endrer seg etter visse forhold. For eksempel kan dette brukes til å lage bildeoverskrifter på websider, slik at man ikke får så kantete tekst som det vanligvis blir, eller for å lage dynamiske avatarer osv. Det er ingen spesielle begrensninger på hva man kan gjøre, bortsett fra at i versjoner av GD som kom før juli 2004 (versjon 2.0.27 og før) kan man ikke lagre i GIF-formatet grunnet patentproblemer. Du bør derfor ikke stole på at webhotellet ditt har en versjon som kan lagre GIF-filer. Dette er likevel ikke et stort problem, siden PNG er et format som støttes av de aller fleste nettlesere i dag, og som har en del muligheter GIF ikke har. Du kan uansett lese av GIF-filer og konvertere dem til PNG uten noen større problemer hvis du absolutt må ha GIF.

Hvordan?

Når man skal lage dynamiske bilder i PHP, er det spesielt følgende funksjoner som brukes:

  • header()- En funksjon som legger til en HTTP-header til utdata. I denne sammenhengen brukes den til å fortelle nettleseren at det er bilder vi sender til den.
  • imagecreate() - Lager bildet og lager en peker til bilderessursen.
  • imagecreatefrompng() - Lager et bilde utifra et eksisterende PNG-bilde. Nyttig til å modifisere eksisterende bilder, eller legge på dynamiske tekststrenger.
  • imagepng() - Det er her magien kommer fra. Her bygges selve bildet, og kan skrives ut til nettleseren eller som en fil.
  • imagedestroy() - Frigjør minne som tidligere ble brukt til å holde bildedata. Denne funksjonen bruker du når du er ferdig å redigere bildet, og har skrevet det ut til nettleser eller en fil.
  • imagestring() - Skriver en streng til bildet på spesifiserte koordinater.
  • imagettftext() - Skriver en streng til bildet på spesifiserte koordinater med en spesifisert TrueType-font. Lar deg bruke vanlige Windows-skrifttyper, som Arial og Verdana.
  • imageline() - Tegner en strek på bildet. Grei å ha til å tegne grafer og lignende.
  • imagecolorallocate() - Angir en farge til bruk senere i scriptet.

Disse funksjonene holder til det aller meste man trenger GD til, men hvis dette også er for lite, er det ca. 100 funksjoner totalt sett i GD-biblioteket.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen