Enige om lisensiering for dobbelkjerner


Snart betaler vi for programvare per sokkel, i stedet for per CPU

Etter dagens avtale har dermed både Intel og AMD fått seg et nytt salgsargument for de kommende dobbelprosessorene sine, som får to prosessorkjerner på samme brikke. Tidligere ble store serverbaserte programvarepakker lisensiert per prosessor - som i så fall ville gjøre dobbelprosessorene dobbelt så dyre når programvaren skulle installeres.

AMD har lenge presset på for at all programvare i fremtiden må bli priset etter antallet sokler i stedet for prosessorer, fordi det med tid og stunder vil bli vanlig med flere og flere "prosessorer i prosessoren". De fleste ville nok blitt overrasket dersom de for eksempel måtte betale to ganger for Microsoft Office til hjemmemaskinen.

AMD annonserer nå at de har fått mesteparten av bransjen med seg på sin side, ifølge Digitimes. Eller i hvert fall Novell, Red Hat og Sun - som alle lager tung serverprogramvare og tidligere tok betalt per prosessor. AMDs dobbelprosessorer vil kunne kjøre på alle operativsystemene til disse, i tillegg til Windows, uten modifikasjoner - selv om Microsoft ikke har uttalt seg om lisensieringen enda.

Analyseselskapet Gartner har også landet på AMDs side av gjerdet, og anbefaler at alle énbrikkeløsninger skal telle som en enkelt prosessor, uansett hvor mange kjerner som ligger i brikken. Dermed gjenstår det bare å se om også produsenter av forbrukerløsninger, som for eksempel Adobe og Microsoft, vil følge etter.

Prosessorer med doble kjerner er på plass i de neste oppdateringene fra både AMD og Intel, og ventes på markedet allerede neste år.

(Kilde: Digitimes)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen