TEST: Enermax Modu82+ 625 W
Test

Enermax Modu82+ 625 W

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er ingen hemmelighet at Enermax går for å være en av de mest pålitelige produsentene av strømforsyninger der ute. Merket har lenge vært foretrukket av entusiaster, i tillegg til at enhetene er å finne i mange ferdigproduserte maskiner.

Nå har de beveget seg litt bort fra entusiastmarkedet, ved å lansere to strømforsyningsserier for forbrukermarkedet. Seriene heter Pro82+ og Modu82+, og som navnet tilsier ligger fokuset på energieffektivitet.

I dag er det den kraftigste versjonen av Modu82+ som befinner seg på vår testbenk. Enheten klokker inn på 625 Watt, og byr på modulære kabler, solid konstruksjon og ikke minst et lovord om miljøvennlighet. La oss se hva den er god for!

Takk til Enermax som sendte enheten til test.

Spesifikasjoner

Enermax Modu82+ 625 W
Formfaktor
Dim. (BxHxD)
150 x 86 x 160 mm
DC ut
DC UT +3,3 V +5 V +12 V +12 V2 +12 V3 +12 V4 -12 V +5 Vsb
Strøm 24 A 24 A 25 A 25 A 25 A - 0,6 A 3 A
Totalt Effekt Ut 200 W 600 W 7,2 W 15 W

625 W

Generelt sett kan vi si at strømforsyningen har en noe unormal strømfordeling. Vi finner tre +12 V-linjer, altså verken to eller fire. Ut fra disse tre linjene kan du trekke så mye som 600 W, ikke langt fra strømforsyningens totale utgangseffekt. +3,3 V og +5 V-linjen er i seg selv store, men sammen kan du ikke trekke mer enn 140 W fra dem – altså ikke en imponerende verdi.

Modu82+ er som nevnt på forrige side, en modulær strømforsyning. Mange slike enheter som egentlig er modulære, har ofte veldig mange kabler fastmontert. Enermax er derimot veldig flinke, og det er kun de absolutt nødvendige kablene, ATX og +12 V 4/8 P, som er fastmontert.

Utover det finner vi et bredt spekter av gode og lange kabler. Det er snakk om hele fire 8-pins PCIe-kontakter, elleve SATA-kontakter og fem periferiske 4-pins kontakter. Kabelstrømpene er solide og gode, og de løsner ikke lett.

En nærmere titt

Strømforsyningen leveres i en noe spinkel pappeske som inneholder mye god informasjon om enheten. Selve strømforsyningen er lakkert sort, med veldig mye metallik i overflaten.

Vi åpner strømforsyningen for første gang, og finner en 12 cm bred vifte i topplokket. Noe nøyaktig støynivå er ikke oppgitt, men Enermax lover så mye som at de skal ligge 30 % under alle andre produsenter. At dette faktisk er realiteten tviler vi sterkt på, Enermax har i så fall kommet med noe revolusjonerende. Vi får la testresultatene vise sannheten.

Hvis vi tar en nærmere kikk på elektronikken finner vi først to 220 uF-kondensatorer, ratet til 400 V og 85°. Kondensatorene er laget av Nippon Cemi Con, et av de mest pålitelige merkene fra Japan. Kondensatorene på sekundærsiden har en temperaturterskel på 105°.

Vi finner to relativt enkle kjøleribber i sortlakkert aluminium. De kjøler ned en "double forward circuitry". Denne formen for svitsjing er regnet som en av de beste og mest effektive, og er å finne i så godt som alle kvalitetsstrømforsyninger.

Enermax har valgt transformatorer som er 15 % sterkere enn hva strømforsyningen krever. I praksis betyr dette at strømforsyningen kan levere minst 15 % ekstra Watt, noe som igjen fører til at den effekten strømforsyningen faktisk leverer blir mer stabil. Overdimensjonering er alltid flott for deg som sluttbruker :-)


Vår testbenk for strømforsyninger - TR-368
Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Spenninger

Alle strømforsyninger vi tester blir belastet på vår Techred TR-368 testbenk. Vi starter lavt for å gi dere et fullt spekter av hvordan strømforsyningen fungerer i praksis.

For en innføring i hvordan vi tester strømforsyninger, les våre testrutiner.

Da testbenken vår kun kan måle 2 stykk 12 V-linjer av gangen, kobles alle ekstra linjene inn på disse kontaktene parallelt.

Rippel

Når vi måler rippel, bruker vi et oscilloskop fra Good Will Instek. Vi har satt to kondensatorer i parallell over linjene.

For mer grundig informasjon om hvordan vi tester strømforsyninger, les om de nye testrutinene.


Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at vi har målt rippelen ved 200, 400, 600, 800 og 1000 Watt.

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Under støytestene har vi målt viftenes turtall, og gjenskapt belastningen i vårt testlab for støymålinger. Mikrofonen er montert 60 cm over støykilden. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,9 dBA


Spenninger

I så godt som alle tilfeller er det slik at spenningen synker når belastningen øker, noe som også er tilfelle for Modu82+. +5 V-linjen starter noe høyt, men dette er faktisk positivt nettopp fordi spenningen da har litt margin å bevege seg på når belastningen øker.

Når det er sagt, er vi overrasket over hvor godt alle linjene presterer. Dette er ikke ment som kritikk ovenfor Enermax, men det er sjeldent vi ser strømforsyninger som viser til så stabile linjer. Den siste tiden har vi opplevd at produsentene velger å heller la strømforsyningen starte med et større avvik, slik at spenningene rundt de effektene du bruker i praksis er de som er mest stabile.

 

+12 V +5 V + 3,3 V
200 W 1,00 % 2,00 % 0,30 %
300 W 0,58 % 1,20 % -0,61 %
400 W 0,25 % 0,40 % -1,21 %
500 W 0,08 % 0,00 % -1,82 %
MAKS 0,00 % -0,20 % -2,42 %

Rippel

Høyeste verdi, +12 V, 625 W

Stabil spenning sørger ofte også for en meget stabil rippel. På de tre +12 V-linjene måler vi aldri en "konstant" verdi over 10 mV, men det oppstår enkelte topper på 12 og 14 mV. Selv med toppene tatt i betraktning, er dette meget bra.

Høyeste verdi, +5 V, 625 W

+5 V-linjen er tilstandene også meget bra. Selv om den maksimale grensen for rippel på denne linjen er mer enn halvparten av hva det er på +12 V-linjen, er vi tilfreds med resultatet. Med 8 mV ved maksimal belastning kan ingen klage.

Høyeste verdi, +3,3 V, 625 W

Sistemann ut i ilden er +3,3 V-linjen. Det er kanskje ikke akkurat snakk om å hoppe etter Wirkola, men noen forventninger har vi selvsagt. Til slutt klokker denne inn på 10 mV, en verdi som så absolutt blir akseptert.

Effektivitet

Modu82+ har fått bronse av 80+-programmet, og som både denne sertifiseringen og produktnavnet tilsier skal energieffektiviteten til en hver tid ligge over 82 %. I tillegg til dette lover Enermax deg at strømforsyningen skal ligge et sted mellom 84 og 88 %. Husk at alle slike tall gjelder ved 115 V strømnett, og her i Norden hvor vi har 230 V vil alltid verdiene ligge noe høyere.

Samtlige av løftene blir holt, og vi får faktisk litt mer enn som så. Den laveste verdien vi måler er 85,1 %, mens den høyeste er 88,1 %. Enermax passerer med andre ord testen med glans og glam.

Støy

Vi stiller oss litt kritiske til Enermax påstand om at strømforsyningens støynivå vil være så mye som 30 % lavere enn absolutt alle andre enheter på markedet. Om dette i så fall er sant, så har Enermax på en eller annen måte klart å revolusjonere dette feltet.

Vi må nok dessverre skuffe alle dere som skjemmes av lyd, for dette er nok ikke sannheten. Den gode nyheten er derimot at støynivået fortsatt er lavt, men langt fra hva Enermax påstår. Enermax må se seg slått av Seasonic, men på de lavere belastningene slår de Chieftec.

Konklusjon

Det er tøffe tider, og det er ingen hemmelighet at strømforsyningsmarkedet florer av produsenter. Enermax bryter seg igjennom mengden, og viser nok en gang at de er den pålitelige produsenten vi husker fra 90-tallet.

Vi ble positivt overrasket over de gode tallene for spenning som kom ut av vår testbenk. Alle primærlinjene befinner seg godt innenfor grensen for 3 % avvik. Det er faktisk snakk om en av de mer stabile enhetene vi har sett på lenge.

Stabile spenninger står ofte sammen med lav rippel. På +12 V-linjen ser vi aldri snurten av verdier over 14 mV, og mesteparten av tiden ligger støyet på rundt 10 mV. +5 V- og +3,3 V-linjen er to rolige kamerater, med verdier som ikke overstiger 10 mV.

Støynivået er lavt og fint, men langt fra hva Enermax lover. Vi misliker litt at de påstår de er lagt bedre enn alle konkurrenter, spesielt da vi forrige uke testet en enhet med et betydelig lavere støynivå. Som navnet tilsier er energieffektiviteten satt i fokus, og her blir løftene iallfall mer enn oppfylt.

Enermax Modu82+ er priset til 1500 norske kroner. Dette er på ingen måter billig, men igjen kommer det helt an på hva enheten er verd for deg. Vi har ikke mulighet til å langtidsteste strømforsyningen, men vi vil påstå at påliteligheten her er større enn hos mange andre merker.

Alternativ tekst mangler

+ Stabile spenninger
+ Lav rippel
+ God energieffektivitet
+ Modulær

Alternativ tekst mangler

- Lovord om støynivå stemmer ikke
- Pris!

Enermax Modu82+ 625W

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen