TEST: Enermax Modu82+ 625 W
Test

Enermax Modu82+ 625 W


Vår testbenk for strømforsyninger - TR-368
Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Spenninger

Alle strømforsyninger vi tester blir belastet på vår Techred TR-368 testbenk. Vi starter lavt for å gi dere et fullt spekter av hvordan strømforsyningen fungerer i praksis.

For en innføring i hvordan vi tester strømforsyninger, les våre testrutiner.

Da testbenken vår kun kan måle 2 stykk 12 V-linjer av gangen, kobles alle ekstra linjene inn på disse kontaktene parallelt.

Rippel

Når vi måler rippel, bruker vi et oscilloskop fra Good Will Instek. Vi har satt to kondensatorer i parallell over linjene.

For mer grundig informasjon om hvordan vi tester strømforsyninger, les om de nye testrutinene.


Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at vi har målt rippelen ved 200, 400, 600, 800 og 1000 Watt.

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Under støytestene har vi målt viftenes turtall, og gjenskapt belastningen i vårt testlab for støymålinger. Mikrofonen er montert 60 cm over støykilden. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,9 dBA


Spenninger

I så godt som alle tilfeller er det slik at spenningen synker når belastningen øker, noe som også er tilfelle for Modu82+. +5 V-linjen starter noe høyt, men dette er faktisk positivt nettopp fordi spenningen da har litt margin å bevege seg på når belastningen øker.

Når det er sagt, er vi overrasket over hvor godt alle linjene presterer. Dette er ikke ment som kritikk ovenfor Enermax, men det er sjeldent vi ser strømforsyninger som viser til så stabile linjer. Den siste tiden har vi opplevd at produsentene velger å heller la strømforsyningen starte med et større avvik, slik at spenningene rundt de effektene du bruker i praksis er de som er mest stabile.

 

+12 V +5 V + 3,3 V
200 W 1,00 % 2,00 % 0,30 %
300 W 0,58 % 1,20 % -0,61 %
400 W 0,25 % 0,40 % -1,21 %
500 W 0,08 % 0,00 % -1,82 %
MAKS 0,00 % -0,20 % -2,42 %

Rippel

Høyeste verdi, +12 V, 625 W

Stabil spenning sørger ofte også for en meget stabil rippel. På de tre +12 V-linjene måler vi aldri en "konstant" verdi over 10 mV, men det oppstår enkelte topper på 12 og 14 mV. Selv med toppene tatt i betraktning, er dette meget bra.

Høyeste verdi, +5 V, 625 W

+5 V-linjen er tilstandene også meget bra. Selv om den maksimale grensen for rippel på denne linjen er mer enn halvparten av hva det er på +12 V-linjen, er vi tilfreds med resultatet. Med 8 mV ved maksimal belastning kan ingen klage.

Høyeste verdi, +3,3 V, 625 W

Sistemann ut i ilden er +3,3 V-linjen. Det er kanskje ikke akkurat snakk om å hoppe etter Wirkola, men noen forventninger har vi selvsagt. Til slutt klokker denne inn på 10 mV, en verdi som så absolutt blir akseptert.

Effektivitet

Modu82+ har fått bronse av 80+-programmet, og som både denne sertifiseringen og produktnavnet tilsier skal energieffektiviteten til en hver tid ligge over 82 %. I tillegg til dette lover Enermax deg at strømforsyningen skal ligge et sted mellom 84 og 88 %. Husk at alle slike tall gjelder ved 115 V strømnett, og her i Norden hvor vi har 230 V vil alltid verdiene ligge noe høyere.

Samtlige av løftene blir holt, og vi får faktisk litt mer enn som så. Den laveste verdien vi måler er 85,1 %, mens den høyeste er 88,1 %. Enermax passerer med andre ord testen med glans og glam.

Støy

Vi stiller oss litt kritiske til Enermax påstand om at strømforsyningens støynivå vil være så mye som 30 % lavere enn absolutt alle andre enheter på markedet. Om dette i så fall er sant, så har Enermax på en eller annen måte klart å revolusjonere dette feltet.

Vi må nok dessverre skuffe alle dere som skjemmes av lyd, for dette er nok ikke sannheten. Den gode nyheten er derimot at støynivået fortsatt er lavt, men langt fra hva Enermax påstår. Enermax må se seg slått av Seasonic, men på de lavere belastningene slår de Chieftec.

Enermax Modu82+ 625W

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen