Energisk nederlender med elektriske slott

Den to meter høye låtskriveren, gitaristen, vokalisten og keyboardisten Arjen Lucassen blir ofte omtalt som mannen som satte trenden for multivokalist rockoperaer på 90-tallet. Da han i 1995 ville lage et musikalsk teater basert på en historie om tidsreiser, var plateselskapene svært skeptiske, men etter 1998-suksessen ”Into The Electric Castle” var det ingen tvil, science fiction i musikkform var her for å bli.

Ayreon

Arjen Lucassen er mannen bak Ayreon.
Arjen Lucassen er mannen bak Ayreon.

Arjen A. Lucassen ble født 3. April 1960 i Den Haag, Nederland. Han var aldri noe særlig interessert i skolen, og bestemte seg for å satse på en karriere innen musikk allerede på videregående. Tiden etter skolen gikk med på å spille gitar i alle de mest kjente nederlandske rockebandene på 80-tallet, blant annet Bodine og Vengeance.

Men det å kun spille gitar var ikke nok for Arjen, og i 1992 sa han takk og farvel til Vengeance, og bestemte seg for å gå solo. Han ville gjøre det han alltid hadde drømt om, nemlig produsere en massiv rock opera inspirert av Andrew Lloyd Webbers ”Jesus Christ Superstar.” For første gang i livet ville han gjøre ting akkurat slik han ville ha det, ingen kompromisser. Og slik ble det verdenskjente prosjektet ”Ayreon” startet.

The Final Experiment

Ayreons første rockopera.
Ayreons første rockopera.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på fem av de store rockoperaene utgitt under navnet Ayreon. Den første ble utgitt i 1995, med navnet "The Final Experiment". Dette albumet var en "vinn eller forsvinn"-situasjon for Lucassen. Hadde dette albumet floppet ville det trolig vært slutten for Ayreon, allerede før eventyret hadde begynt ordentlig. Heldigvis solgte utgivelsen svært godt, faktisk så godt at Lucassen tjente nok penger til å bygge sitt eget studio, hans såkalte ”Electric Castle.”.

Arjen brukte to år på å komponere og produsere denne kult-klassikeren av et album. Operaen handler om den blinde altergutten Ayreon på 1600-tallet, som får telepatiske beskjeder fra fremtiden som sier at verden går under og at han må advare menneskeheten. Historien blir fortalt via nydelige melodier, kraftige gitarer og tolv gjestevokalister som presterer fantastisk. Albumet er svært allsidig og inneholder alt fra rolig folkemusikk til heavy metal. Lucassen ville ta i bruk all sin inspirasjon og kunnskap, og lage en mix av alle sjangere, noe som var en stor risiko å ta, da det lett kunne ha skremt vekk kjøpere. Men det viste seg at denne mixen falt i smak hos særdeles mange, inkludert undertegnede, som fortsatt husker øyeblikket da Merlins Will fløy ut av høyttalerne for første gang.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen