Guide

Endre størrelse på bilder i Paint Shop Pro

Dette gjøres ved at man etter at man har åpnet bildet, trykker >Image >Resize. Vi får opp en boks som gir oss valgene å endre størrelsen etter piksel, prosent av original eller printstørrelse.

resample.gif (7653 bytes)

Ønsker vi så å endre størrelsen på filen ytterligere uten å forminske den fysiske størrelsen i antall piksler, kan vi komprimere bildet ytterligere til ønsket størrelse ved å trykke File > Save as (Fil > lagre  som), deretter velge Options (muligheter), så velge en høyere komprimering.

Fysiske begrensninger

Digitale kamera har en maksimal fysisk oppløsning. Den er definert som antallet piksler på CCD-en (bildebrikken). La oss si at vi har et kamera med 1.3 Megapiksler, dvs. 1280x960 piksler, og vi ønsker å kjøre ut en utskrift på 8X10 tommer, utskriftsoppløsningen vil bli ca 128dpi  [*],  men det anbefales å skrive ut bilder på 250 - 300dpi for å få fotografisk kvalitet.

For å si det på en annen måte, vi trenger en fil på ca. 3000x2400 piksler, og da ser det jo ut til at vi ikke har nok piksler til å skrive ut bildet?

*[divider ant. piksler med størrelsen i tommer for å få oppløsningen] [1 tomme=2,54cm].   Jeg bruker tommer fordi standarden er konstruert ut fra dette formatet.

Interpolasjon

Vi kan øke antall piksler i et bilde med en prosess kalt interpolasjon. Det er viktig å være klar over at vi ikke kan legge til detaljer eller informasjon til bildet med denne prosessen. Interpolasjon gjør det kun mulig å skrive ut større utskrifter, uten å se at det oppstår blokking i bildet (artifacts).

Hva gjør denne prosessen?

Det grunnleggende er at prosessen setter inn ekstra piksler mellom bildets piksler, og hver piksel tar farger fra sin nærmeste nabopiksel. Resultatet er økt filstørrelse uten at det oppstår blokking.

De fleste bilderedigeringsprogrammene bruker mer sofistikerte metoder som skaper en jevn tonegradering langs kantene på pikslene i bildet. I Paint Shop Pro og Adobe Photoshop kalles dette "bicubic resample".

Praktisk eksempel på interpolasjon

Vi åpner bildet som vi ønsker ågjøre større til venstre; bildet er 69x64 piksler, 4KB.

terning1.jpg (4088 bytes) terning2.jpg (27912 bytes)

Bildet til høyre er resamplet slik, Image >Resize, øket fra 64x69 piksler 4KB, til 706x655 piksler 27,3KB

Oppsummering

Ved å forstørre digitale bilder via resampling kan vi gjøre det "umulige" mulig. Resampling av bilder som i utgangspunktet har høy kvalitet kan vi utføre med et fantastisk resultat. Både Paint Shop Pro og Adobe Photoshop m.fl. gjør det mulig åbruke bicubic resample. Bare prøv selv, og bli overbevist!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen