Endelig trådløs strøm

Alternativ tekst mangler

Laderkaos er en kjent sak. I familien din har du kanskje mobiler fra flere forskjellige produsenter, noen mp3-spillere, digitalkameraer og en bærbare PC eller fem. Og ladere stappet inn i både skuffer og skap.

Forskere fra MIT vil løse problemer med å lage trådløse universalladere, med en rekkevidde på mange meter.

Det betyr at du blant annet kan lade telefonen mens den ligger i lomma, og du kan bruke den bærbare PC-en din 100% trådløst i lengre perioder.

Alternativ tekst mangler

Fra de gamle fysikkbøkene
MIT-forskerne har ikke funnet nye fysiske lover for å få dette til. De har brukt flere århundrer gamle fysikklover som en lærer om tidlig i utdannelsen. Nemlig resonans.

Fenomenet resonans får en gjenstand til å vibrere når en annen gjenstand gir fra seg energi i en spesiell frekvens.

Vi ser dette fenomenet for eksempel i musikken. Når en tone spilles av et instrument i eksempelvis skarptrommens egenfrekvens vil skarptrommen riste og lage en lyd.

Dette er samme prinsippet som den velkjente teorien om at en operasanger skal kunne knuse et glass bare ved å gi fra seg en lys tone.

Forskningslaget vil ikke bruke lydbølger for å lade mobiltelefonen, men elektromagnetiske bølger som inkluderer radiobølger, infrarødt lys og røntgenstråling.

Kost-effektiv løsning
Normalt sett er ikke radiobølger egnet til dette formålet, fordi de ikke kan retningsstyres. Men forskningslaget har funnet en løsning på problemet. Nemlig ikke-radiative gjenstander der resonansen har lang levetid.

Disse gjenstandene tar til seg all energi, istedenfor å slippe det ut i løse luften. Da går det en strøm av energi over for eksempel en stor overflate hvor du kan legge mobiler for å lade dem.

- Hvis du tar et annet resonant objekt med samme frekvens nært disse energistrømmene, viser det seg at energien kan gå i en slags tunnel fra det ene objektet til det andre, forklarer Professor Marin Soljacic i MIT. Det vil altså si fra laderen til eksempelvis mobilen.

Systemet som forskerne beskriver vil gjøre det mulig å overføre energi trådløst over avstander på tre til fem meter.

Det å sende strøm trådløst er imidlertid ikke noe nytt. Vi har lenge sendt strømmen trådløst, men bare over svært korte avstander.

For eksempel fungere ladere ved at de lager elektromagnetiske bølger av strømmen fra stikkontakten, som sendes over en liten avstand før det igjen omformes til strøm og en lavere spenning.

Splashpower, et selskap i Storbritannia, har tidligere designet en liten plate som kan lade de enhetene som ligger oppå. Her brukes samme prinsippet.

Også elektriske tannbørster bruker dette prinsippet for å lade.

(Kilder: BBC)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen