Endelig til Europa

Hvorfor Nikon valgte å ikke slippe S8100 i Europa samtidig som resten av verden vet vi ikke, men endelig får i alle fall forbrukere i Norge og resten av Europa muligheten til å bruke sine surt opptjente grunker på dette kameraet. Men er det verdt pengene?

Vi har naturlig nok ikke testet det, siden det offisielt ikke er å få fatt i før 14. januar, men ting tyder faktisk på at Nikon har tatt ett og annet grep som utmerket godt kan føre til at S8100 vil stikke seg ut fra mengden av uinteressante (for ikke å si regelrett dårlige) kompaktkameraer som Nikon har lansert de siste årene. Og ikke er S8100 spesielt dyrt heller. Kr 2195,- ligger det på i prisguiden, i skrivende stund.

Og hva får man så for den summen? Hvilke grep er det vi mener Nikon har tatt? Vel, for det første har de redusert oppløsningen fra 14 til 12 megapiksler, og selv om utbyttet av det nok er en tanke begrenset, så er det definitivt bevegelse i riktig retning. De kunne nemlig valgt å øke oppløsningen til 16 megapiksler eller enda mer, noe vi absolutt ikke hadde sett poenget med, i alle fall ikke i et kompaktkamera som har hele 10x zoom og som dermed gjør at man ikke ofte vil ha behov for mange megapiksler av beskjæringshensyn.

Og ikke bare det, med oppgraderingen fra S8000 til S8100 har Nikon også gått fra CCD-sensor til CMOS-sensor, og attpå til er den av den bakbelyste typen. Dette gjør at langt mer lys enn før kommer frem til den viktige delen av brikken, og kan også forklare hvorfor laveste ISO-verdi er økt fra 100 til 160. Høyeste ISO, på sin side, har gått fra 1600 til 3200, sannsynligvis av samme grunn.

Optikk og skjerm ser ut til å være samme som før, så ingen spesielle overraskelser der, men S8100 får en del mer innebygget minne enn forgjengeren. Det dreier seg ikke om mer enn ca 102 MB, men det kan være en grei "reservetank" å ha, om krisen skulle oppstå på ferien.

Verken blenderverdier eller vidvinkel er endret fra S8000, noe vi synes er litt synd. Det skulle ikke store justeringen til, hva sistnevnte angår, og 28 mm vidvinkel i stedet for de eksisterende 30 mm hadde hju,lpet en god del, samtidig som svært få hadde merket forskjellen mellom 280 mm tele og 300 mm, som kameraet har.

Les også: Test: Nikon S8000

Les også: Tre lettvektere fra Nikon

Les også: Test: Nikon D7000

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen