Endelig mobil i lufta

Endelig mobil i lufta

Etter mange år med diskusjoner fram og tilbake, nærmer debatten om mobilbruk på fly seg slutten. Ifølge The New York Times har det Dubai-baserte flyselskapet fått klarsignal fra organer som regulerer flysikkerhet og telekommunikasjon i 25 land rundt om i Europa, Midtøsten og Asia.

Ikke datatrafikk
Flyselskapet Emirates har allerede installert satelittbasert teknologi på et av sine Boeing 777-fly. Hvilken internasjonale rute tjenesten vil bli tilbudt på vil bli kunngjort neste måned.

Mobilbruken vil i starten være begrenset til mobilsamtaler og tekstmeldinger. Systemet er foreløpig ikke i stand til å takle datatrafikk og epost. Det jobbes likevel med teknologi som vil være i stand til å håndtere 64 kilobit per sekund, og dermed også epost. Dette skal etter planen testes på en del flyvinger i år.

Ikke så billig
For at mobilbruken ikke skal kunne komme til å forstyrre noen landbaserte kommunikasjonssystemer, er det kun tillatt med mobil på høyder over 3000 meter.

Prisen på mobilsamtaler er ganske høy, selv om den vil bli lavere enn på dagens flysete-telefoner. Aeromobile, det britiske teleselskap som vil tilby tjenesten til Emirates, sier prisen vil ligge på 3 til 3,5 dollar per minutt, altså rundt 20 kroner.

De mener dette er i tråd med internasjonale roamingpriser, som ligger på 2 til 6 dollar per minutt. Samtaler fra dagens flysetetelefoner koster i dag rundt 30 kroner minuttet (4 til 5 dollar).

Tekstmeldinger vil derimot bli gratis å motta, mens de vil koste rundt én dollar å sende.

Mest for servicen
Aeromobile tror ikke så mange vil benytte seg av mobilsamtalene, de anslår under 10 prosent av passasjerene. Det er nok mest tekstmeldinger det vil gå i.

- Emirates ser ikke på dette som noen stor mulighet for profitt. Det er en ren investering i kundeservice, sier Emirates Patrick Brannerly til The New York Times.

Mobil innsjekking
På bakken skjer det også en del når det gjelder det å reise med mobiltelefon. The New York Times skriver også om nye systemer som gjør at man kan gjøre innsjekkingen før flyreisen med mobiltelefon.

Mobil innsjekking er nå under uttesting hos flyselskapene Japan Airlines, All Nipon Airways og Air Berlin. Mobilen vil kun være et mulig alternativ på innsjekking til innenlandsruter, der man ikke har så strenge krav til identifikasjon.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen