Endelig fem års reklamasjon

Alternativ tekst mangler

Det har lenge vært et stridsspørsmål i bransjen hvor lenge en mobiltelefon er ment å vare. Mens elektronikkbransjen har praktisert to års reklamasjonsrett, mener andre det er rimelig med fem års reklamasjonsrett slik vi har på de fleste andre produkter.

Forsikringsselskapet Help Forsikring, tidligere Forbrukerforsikring, mente mobilprodusentene brøt loven ved å bare tilby to års reklamasjonsrett på mobiltelefoner. Dermed tok de en kundes klagesak til retten.

Endelig avgjort
Rettsaken ble holdt fra 6. desember. I dag kom dommen: Mobiltelefonen er ment å vare vesentlig lenger enn to år, og kunden skal derfor ha fem års reklamasjonsrett.

- På vegne av Help Forsikrings kunder og alle andre norske mobilbrukere er vi svært tilfredse med dommen, sier advokat Silje Nesteng i Help Forsikring.

Mobilprodusentene selv sa i retten at mobiltelefonen har en normal levetid på tre til fire år. Dommeren konkluderer med at det er vesentlig lengre enn to år, og på papiret har du dermed fem års reklamasjonsrett.

Help Forsikring forventer imidlertid at saken vil bli anket, og det er derfor ikke sikkert at reklamasjonstiden på 5 år varer.

Forbruker.no var tilstede i Oslo tingrett, og kan bevitne at stemningen ikke var høy hos produsentene.

- Vi må bare forholde oss til avgjørelsen, sier Erik Sandsmark, presseansvarlig for Sony Ericsson Norge.

Nokia er heller ikke overlykkelige.

- Vi har ingen kommentar, sier pressesjef Anna Svensson i Nokia.

I praksis har du likevel ikke reklamasjonsrett i fem fulle år, men i tre til fire år. Da har nemlig mobiltelefonen fungert lengre enn du har grunn til å forvente, og mobilprodusenten trenger ikke lenger å få telefonen din reparert på sin regning.

Reklamasjonen gjelder feil som har oppstått under normalt bruk. Fuktskader og uhell har altså ikke noe med reklamasjon å gjøre.

Synes du avgjørelsen i Oslo ringrett er riktig? Diskuter her.

(Kilder: Help Forsikring, VG Nett, Forbruker.no)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen