Endelig er den her (nesten)

Akam la inn Pentax 645D i Produktguiden for over tre år siden og ryktene har gått siden lenge før det. Helt siden ryktene begynte, har vi ventet på at det skulle komme. I dag har Pentax endelig lansert det. Foreløpig bare i Japan, men våre kilder sier at hvis du vil ha det tidlig, kan det nok skaffes til Europa også, selv om det ikke offisielt er lansert her ennå.

Fatningen er en PENTAX 645AF2 bayonett-fatning, og er kompatibel med 645AF og 645A, så det er allerede et godt utvalg objektiver tilgjengelig, både nytt og brukt.

Kameraet får en CCD-brikke på 44 x 33mm og en oppløsning på 39,5 megapiksler. Med en brikke som altså er ca 1,7x større enn en fullformatbrikke tilsvarer dette samme pikseltetthet som på en fullformatbrikke med 23,5 megapiksler. Det betyr at det ikke er enormt store piksler, men det bør kunne gi svært høy bildekvalitet med et enormt detaljnivå. Brikken gir en crop-faktor (i forhold til vanlig 35mm fullformat) på 0,79x. Dersom du har analogt 645 fra før, vil det digitale systemet gi en crop-faktor på 1,25 i forhold til dette.

Mellomformat for folket?
Mellomformat for folket?

Kamerahuset er relativt kompakt (til mellomformatkamera å være), og veier rett under halvannet kilo inkludert batteri og minnekort. Huset har ca 70 pakninger for å beskytte det mot vær og støv, og er godkjent for bruk i ned til -10 °C. Dette er med andre ord ikke bare et studiokamera. Det kan være med ut, og vil være flott til landskapsbilder og mye annet. Lukkeren er spesifisert til 50 000 eksponeringer. Kameraet har et støvfjerningssystem som vibrerer UV/IR-filteret foran bildebrikken for å hindre at støv setter seg. Dette er en funksjon man finner i de fleste speilreflekskameraer i dag, men jo større bildebrikken er, desto viktigere er det med en slik funksjon.

Det er plass til to minnekort, og litt overraskende er dette to SD-kort. Hvis du ønsker, kan du for eksempel skrive RAW til det ene og JPG til det andre, eller du kan velge å skrive det samme til begge kortene, så du automatisk har en ekstra kopi. Det er ikke støtte for SDXC.

Det ser ut som Pentax har tatt med seg mange av de lure løsningene fra speilreflekskameraene sine over på 645D. De tilbyr for eksempel lukker- + blenderprioritet (TAv), slik at du selv kan sette lukker og blender, og kameraet automatisk setter ISO-verdi for å gi riktig eksponering. Du kan også legge på en del effekter, for eksempel for å få bildet til å se ut som det kom fra negativ film. Du kan også justere fargemetning, kontrast, skarphet og en del andre parametre. Det er lagt inn smarte funksjoner på knappene, slik at det går raskt å endre mellom ulike innstillinger. Det ser ut som Pentax denne gangen har tenkt på at kameraet skal brukes til annet enn langsom fotografering av nøye planlagte motiver. Her skal du ha mulighet til å være impulsiv og handle raskt.

Av andre ting Pentax har hentet fra speilreflekskameraer, finner vi en HDR-funksjon, der kameraet lager ett bilde med større dynamikkomfang ut fra tre bilder tatt med ulik eksponering. Det har digitalt vater og det kan justere for fortegning og kromatisk feilbrytning med objektiver i FA 645- og D FA 645-serien.

LCD-skjermen er på 7,6cm med VGA-oppløsning (921 000 punkter). Den skal ha 170 graders innsynsvinkel og antirefleksbehandling.

Baksiden er kjent terreng for de fleste Pentax-brukere.
Baksiden er kjent terreng for de fleste Pentax-brukere.

Dette høres med andre ord ut som et mellomformatkamera beregnet på ”vanlige” mennesker. Det er lagt inn funksjoner for å gjøre fotograferingen lettere, og det er ikke mellomformatkameraer kjent for fra tidligere. Det betyr at Pentax her forsøker å gjøre dette fantastiske formatet tilgjengelig for en større gruppe brukere, noe vi setter stor pris på. Men hvor vidt det lykkes kommer nok i stor grad an på prisen. Tradisjonelt har mellomformatkameraer kostet flere hundre tusen kroner. Men hvis kameraet kan komme ned mot samme pris som for eksempel Canon EOS 1DS, er det absolutt håp.

Oppdatering: Veiledende pris i Japan er satt til 850 000 yen. Det tilsvarer omtrent 56 000 kroner. Så er antakelig Japan billigere, eller man må legge på norsk moms. Legger man på momsen, blir prisen 70 000 kroner i Norge. Det var omtrent der vi forventet det. Gateprisen bør da kunne komme ned i runt 60 000 ganske fort.

Nytt normalobjektiv.
Nytt normalobjektiv.

Herligheten kommer på markedet i Japan i mai. Når det blir lansert i resten av verden er usikkert, men Pentax sier at dersom du virkelig vil ha ett, bør de kunne skaffe deg et eksemplar i løpet av juli.

Oppdatering: Nytt normalobjektiv
Samtidig med lanseringen av kameraet slapp Pentax også et nytt normalobjektiv med autofokus. Objektivet bærer det velklingende navnet smc PENTAX-D FA 645 55mmF2.8 AL[IF] SDM AW, og er altså et 55mm f/2.8. Dette er ganske eksakt brennvidde for normalobjektiv på kameraer med denne brikkestørrelsen. Objektivet vil antakelig fungere dårlig på analog 645.

Objektivet er værbeskyttet og har fått den raske, stillegående SDM-motoren. Mer informasjon finner du her.

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen