Endelig duket for nytt mobilnett

Konsernsjefen i 3, Peder Ramel, er optimistisk med tanke på norsk utbygging.
Konsernsjefen i 3, Peder Ramel, er optimistisk med tanke på norsk utbygging.

Det svenske mobilselskapet 3 eier en av de norske 3G-lisensene, og har gjort det i flere år. Siden lisensen ble kjøpt har selskapet brukt rundt 200 millioner kroner på lisensen, som enn så lenge har ligget ubrukt.

Selskapet kjøpte sin 3G-lisens på relativt billigsalg etter at to av de fire tilgjengelige norske lisensene ble liggende usolgt etter de vanlige auksjonsrundene. Lisensen ble kjøpt i 2003 til 67 millioner kroner.

Utsatt utbygging

3 forpliktet seg i utgangspunktet til å dekke 30 prosent av norske husstander innen 19. september i fjor. På vårparten i 2009 fikk de godkjent en utsettelse av dekningskravet.

Det nye kravet er dekning for 40 prosent av norske husstander innen 19. mars 2012, men selskapet har foreløpig ikke satt spaden i jorda.

Foreløpig har ikke eierselskapene Hutchinson Whampoa og Wallenbergsfærens investeringsselskap Investor AB tjent de store pengene på mobiloperatøren 3s satsinger i Sverige og Danmark. Først fem år etter at satsingen ble påbegynt kunne 3 vise til nullresultat i Skandinavia, mot tidligere blodrøde tall.

Uklart om hastighet

Selskapet har bestilt infrastruktur fra Ericsson til sine nett i Sverige og Danmark. Med det nye utstyret satser de på å kunne levere hastigheter på inntil 84 megabit i våre naboland. Inntil videre vil dog ikke 3-sjefen Peder Ramel avsløre for mye om deres planer i Norge.

Til Inside Telecom forteller han at de uten problemer skal være i stand til å nå dagens frist for utbygging. At tap er snudd til inntjening i våre naboland gjør det også enklere for mobiloperatøren å konsentrere seg om Norge.

Hva gjelder dekning sier han og at 40 prosent blir i minste laget til at operatøren ser muligheter for inntjening. 3 ønsker derfor å dekke "betydelig flere enn som så", i følge Ramel.

Flere om beinet

Det har lenge vært et åpent spørsmål når 3 skal begynne utbyggingen i Norge. Dersom de skal rekke fristen om litt over to år virker det dog likevel klart at utbyggingen må begynne snart.

Mobile Norway, et samarbeid mellom Tele2 og Network Norway, varslet før jul at utbyggingen av norges tredje mobilnett ville starte rett over nyttår. I lisenskravet til Mobile Norway ligger en dekning på 75 prosent av norske husstander, og det spørs om 3 vil være dårligere. I løpet av de neste to årene ligger det altså an til at konkurransen blir betydelig tettere her på berget.

(Kilde: insidetelecom.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen