Endelig 3G!

Tre år etter japanske Docomo åpnet verdens første 3G-nett, og ett år etter at Sverige, som første nordiske land, tok skrittet inn i fremtiden. Endelig fikk vi også her til lands muligheten til å prøve fremtidens mobilnett. Fem år etter at konsesjonen ble delt ut, åpnet Telenor i dag sitt 3G-nett og holdt løftet sitt om at de skulle åpne sitt 3G-nett før årsskiftet.

En lang historie
Veien hit har vært lang. Da man begynte å planlegge 3G tidlig på nittitallet, ble dette betraktet som en rask arvtager til GSM, som da nettopp var blitt åpnet i store deler av Europa.

Senere på nittitallet steg forventningene til 3G etter at telekombransjen virkelig begynte å svinge seg, og man la ned en plan for et felles Europeisk 3G-nett kalt UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) . Dette bygger på teknologien W-CDMA, eller Wideband Code Division Multiple Access, som er en videreføring av det amerikanske/asiatiske CDMA-teknologien.


Sony Ericssons, Nokias, Samsungs og Motorolas første 3G-telefoner.

Her til lands hadde man fire opprinnelige konsesjoner som ble holdt av Telenor, NetCom, Broadband Mobile og Tele2.

I år 2000 gikk IT-bransjen på en alvorlig smell, som førte til gigantkonkurser i telekom-bransjen i Europa. Selv om Norge slapp lett unna, trakk Broadband Mobile og Tele2 seg fra 3G-kappløpet, mens NetCom og Telenor utsatte utbyggingen av nettet frem til nå. Den tredje konsesjonen ble i etterkant kjøpt opp av den asiatiske operatøren Tre, som også var førstemann ut med 3G i Sverige.

UMTS for alle og enhver
Telenor slapp i dag en pressemelding med informasjon om deres nye UMTS-nett, hva det vil koste og hvilke nye tjenester som vil være tilgjengelig.

Nå med det første vil alle kunder hos Telenor kunne prøve ut det nye nettet, så lenge disse er i besittelse av en 3G-telefon. I begynnelsen vil man kunne prøve ut videotelefoni gratis samt se på TV-sendinger fra både NRK og TV2. Telenor har satt en daglig makspris på 5 kroner frem til januar, slik at alle står fritt til å prøve ut de nye tjenestene.

Den heldige halvpart
Foreløpig er dette en halv påstand. 3G-nettet er enda ikke helt ferdig, og dekker foreløpig kun 2 millioner av landets fire millioner innbyggere. Dette begrenser seg igjen til rundt 70 større tettsteder ifølge Telenor, som også sier at de vil fortsette utbyggingen helt til 2007. Da skal alle tettsteder med mer enn 200 innbyggere ha muligheten til å surfe i bredbåndshastighet.

Noen av de som ikke har gleden av 3G, kan ifølge Telenor prøve ut et stort antall av de nye kommende tjenestene med EDGE, som er en oppgradert versjon av GPRS. Med EDGE får man hastigheter tilnærmet det man ellers får med UMTS, og dette vil ifølge Telenor bli et jevngodt tilbud på steder uten 3G-dekning.

Hvilke tjenester?
Foreløpig er det ikke all verden med tjenester ute og går for de med 3G-telefon. Telenor har allikevel to godbiter på lager; videotelefoni og mobil-TV.


Videotelefoni under utprøving på CeBIT 2004

Videotelefoni er en videreføring av vanlig mobilsamtale, men gir deg altså muligheten til å se motparten din i sanntid på mobilskjermen. Videotelefoni krever i tillegg at mobiltelefonen støtter dette, noe ingen 3G-telefonene her til lands gjør per i dag.

Den første 3G-telefonen her til lands med videotelefoni blir etter alt og dømme Samsung Z107, som er rett rundt hjørnet. Vi laget en sniktitt på Z107 nylig, som kanskje burde gi et innblikk i hva fremtiden bringer.

TV i mobilen er en drøm som har eksistert lenge. I forbindelse med lanseringen av UMTS har Telenor gjort det mulig å se sendinger fra både NRK og TV2 på telefonen. Dette krever ingen spesiell støtte fra telefonen annet enn en mediaspiller, og burde dermed fungere på alle nyere 3G-telefoner.

For å lese mer om hvilke telefoner Telenor vil selge kan du lese vår artikkel "Telenor holder igjen".

Spennende jul
Hva Telenor foretar seg videre er fortsatt et lite mysterium. Selskapet har røpet noen av planene sine, men tydeligvis ikke alle. Ryktene svirrer nå om vi kanskje får se Sony Ericssons Z1010 her til lands, tilpasset Telenors UMTS-nett. Inntil nå har vi oppfattet det som at Telenor kun vil benytte seg av Samsung Z107 og Nokia 6630 frem til nyttår, men dette kan tydeligvis endre seg.

Det vil være ganske realistisk å tro at mye av mobilbransjen vil være preget av UMTS i tiden fremover. Om du føler at du vet lite om 3G / UMTS kan du lese vår guide "En nærmere titt på 3G / UMTS".

Ønsker du mer informasjon om UMTS-lanseringen til Telenor, kan du lese deres pressemelding. Ellers finner du også nettkart og øvrig informasjon på nettsidene til Telenor.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen