(Bilde: Eolas/Shutterstock, 100962421)

Endelig slutt for notorisk patent-troll

Internetts far satte stopper for Eolas.

Teknologiselskapet Eolas har over mange år blitt notoriske for sin praksis med å saksøke selskaper som gjør ting på Internett. Ved hjelp av et patent fra 1993 har bakmannen, Michael Doyle, tatt en rekke gigantiske selskaper til retten med erstatningskrav.

Nå er det imidlertid slutt for Eolas' søksmålspraksis, etter at en langvarig ankesak endte i at patentene ble erklært ugyldige. Internetts oppfinner, Tim Berners-Lee, endte selv med å vitne i saken, som flere har omtalt som en strid om hele Internett skulle avgiftsbelegges.

Millionær på søksmål

Praksisen har pågått siden 1999, og som et eksempel fra arkivet finner vi en sak fra 2004. Der ble Microsoft dømt til å betale Eolas svimlende 521 millioner dollar i erstatning, for å ha krenket en patent som beskrev hvordan man implementerer nettlesertillegg.

Også selskaper som Apple, eBay, Adobe, Google, Yahoo, og Amazon har fått Eolas' advokater på nakken, med et erstatningssøksmål som ifølge Ars Technica etter all sannsynlighet vokste fra 600 millioner til over én milliard dollar innen saken kom opp.

Ars forteller videre at dette gruppesøksmålet endte i en rekke forlik, hvor de saksøkte selskapene betalte flere titalls millioner dollar til Doyle – ettersom det originale patentet, og et par andre han fikk godkjent senere, kunne tolkes til å bety at alle moderne nettsider som finnes i praksis bryter med hans «oppfinnelse».

Oppfinnelsen det er snakk om, er nemlig noe så enkelt som «interaktiv bruk av Internett». Etter vitnemålet fra Berners-Lee og en rekke andre av Internetts pionérer kan imidlertid moderne nettsider trygt fungere videre.

Vi ble nylig bedre kjent med en annen av nettets pionérer:
Ekstra: Møt Håkon Wium Lie, piraten bak alle moderne nettsider »

(Kilder: Ars Technica, Wired)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen