En verden uten Fairplay?

En fremtid uten DRM i iTunes?
En fremtid uten DRM i iTunes?

Steve Jobs forsvarer seg selv, Apple og deres iTunes Store i et brev som nylig ble publisert på Apples egne nettsider.

Selskapet har som kjent vært i en konflikt med blant andre Forbrukerombudet her i Norge, på grunn av reglene rundt DRM og avtalene som blir gjort når man kjøper musikk på iTunes Store. Nå prøver sjefen selv å forklare litt av grunnlaget for hvorfor de gjør som de gjør.

Musikkindustrien må avgjøre

Jobs forespeiler oss med en del forskjellige scenarier, men sier klart at hvis det var opp til Apple ville de ha solgt musikken uten noen begrensninger, slik som 90% av musikksalget faktisk foregår i skrivende stund - på CD.

Det er opp til plateselskapene og primært de fire store (Universal, Sony BMG, EMI og Warner) mener Jobs. Hvis de lar Apple selge musikken uten begrensninger, vil også all musikken som blir kjøpt på iTunes Store være mulig å spille av på alle mulige MP3-spillere fortsetter han.

Avtalen mellom iTunes Store og plateselskapene går ut på at Apple skal sørge for at det ikke går an å bryte DRM-en (som i Apples tilfelle heter Fairplay) og hvis den blir brutt har de svært kort tid på å fikse dette før plateselskapene trekker sangene fra butikken. Dette må fikses i iTunes Store, i programvareoppdateringer for iTunes og iPod - og er mye av grunnen til at Jobs mener at det ikke er mulig å la musikken spilles på flere typer MP3-spillere. Det vil ikke være gjennomførbart med tanke på tidsaspektet og logistikken hver gang noen bryter Fairplay-kodingen.

- Hvis musikkselskapene selger over 90 prosent av musikken deres uten DRM, hva tjener de på å selge den resterende lille andelen med rettighetsbegrensninger? Ingenting kan det virke som.

Jobs vil med dette at heksejakten skal snu og fortsette etter plateselskapene. Det er de som sitter på avgjørelsen her mener han. Det er ingen grunn til å ha kopibeskyttelsen på sangene, spesielt ettersom all forskning viser at kopibeskyttelser ikke fungerer. Og at det sannsynligvis aldri vil fungere mener Apple-sjefen. Han oppfordrer plateselskapene til å revurdere og sier også at dette kan føre til nye inntekter for rettighetshaverne - det vil bli større tilgjengelighet og lettere å bruke.

Aftenposten tok i går opp saken med Forbrukerombud Bjørn Erik Thon. Han mener dette er et skritt i riktig retning, selv om han ikke mener at Apple kan fraskrive seg ansvaret helt. Thon legger til at de snart skal i møte med en del plateselskap og at han synes det vil være interessant å høre hva de mener om saken.

Brevet fra Steve Jobs i sin helhet er datert 6. februar 2007 og kan leses på Apples egne sider.

Se også saken på vår søsterside Kulturo.no: Apple vil ha bort kopisperren.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen