En ubehagelig sannhet

Klimakrisen settes på kartet sterkere enn noensinne, og fokus på naturkatastrofer, klimagasser og global oppvarming har økt i folks bevissthet. Eksperter har riktignok advart det internasjonale samfunn i lengre tid, men med gradvise forandringer er det vanskelig å innse alvoret. Selv om en har internasjonale miljøverntiltak som for eksempel Kyotoavtalen og ulike nasjonale ren luft-lover, ser det ikke ut til å være tvil om at menneskeheten er i ferd med å ødelegge for seg selv.

Al Gore holder
Al Gore holder "En ubehagelig sannhet" sammen.

Vitenskapelige bevis

Nå er det imidlertid slik at de lærde strides. Noen mener at de temperaturforandringer som oppleves over hele kloden er helt naturlige, et såkalt periodisk fenomen. Tidligere visepresident i USA, Al Gore, lanserer en informativ, og nå også Oscar-belønnet, dokumentar kalt ”En ubehagelig sannhet” om akkurat dette.

Gore viser til vitenskapelige bevis og årelange undersøkelser som viser at temperaturen har økt i takt med CO2 konsentrasjonen. "Ja, det har vært perioder med global oppvarming før, men det kan allikevel ikke sammenlignes med den økningen en ser i dagens samfunn", sier Al Gore.

Rød tråd

Dokumentaren syr sammen ulike sekvenser for å få frem en helhetlig og mer spennende (!) advarsel på global oppvarming. Det er greit nok at man har en rekke vitenskapelige fakta, men for å gi det ut på DVD, og i tillegg selge, så må en ha noen virkemidler. Budskapet i seg selv er ofte ikke nok, og å bruke en kjent figur som USAs tidligere visepresident gjør filmen mer seriøs.

Den tidligere visepresidenten har holdt utallige foredrag om global oppvarming.
Den tidligere visepresidenten har holdt utallige foredrag om global oppvarming.

Den røde tråden i ”En ubehagelig sannhet” er Gores mange foredrag og sterke engasjement når det gjelder global oppvarming. Dokumentaren veksler mellom filmklipp, foredrag med tabeller og grafer, tegnefilm i "Simpsons"-stil, "før"- pg "nå"-bilder fra forskjellige steder på jorden og bilder fra naturkatastrofer forsterket av global oppvarming. Det hele blandes så sammen med Gores personlige kamp for miljøet.

Denne kombinasjonen av de ulike elementene gjør filmen variert, og klimaforskning mer forståelig for hvermannsen. Vi får ingen grunn til å tvile på Gores, og produsentenes, fremstilling av menneskeskapte miljøforandringer.

Hovedpersonen selv, Al Gore, fremstår som en seriøs, dresskledd mann med et viktig budskap. Han virker troverdig, og med en anelse selvironi. Han prøver å spille på humor i forhold til tap av presidentvalg, og i perioder virker det nesten som om Gore var den ”eneste” som tok klimaspørsmålet i USA på alvor. Hører egentlig kritikk av Bush med i en informativ dokumentar om global oppvarming, kan en lure på? I så måte kan dette gi en ekkel bismak av valgpropaganda, og gir seeren en følelse av at dette er en ”typisk USA-dokumentar”. Ser en bort fra dette har Gore et poeng, det er lederne i det internasjonale samfunnet som er nødt til å sette miljø på dagsorden, og i så måte har jo USA vært en stor synder.

En Ubehagelig Sannhet

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen