En tredjedel av Norge uten nett

Fornyings- og administrasjonsdepartementet la i dag frem sin rapport om utbyggingen av bredbånd i Norge. De er meget stolte over å kunne melde at 99,8 prosent av Norges befolkning vil ha mulighet for bredbånd innen utgangen av 2008.

Mindre gledelig er det at ikke alle følger med i den digitale utviklingen.

Kjapp utvikling
- Det tok 90 år å få full dekning for fasttelefon her i landet. I løpet av ti år har vi maktet å få like stor dekning for bredbånd, sa en tydelig stolt statsråd Heidi Grande Røys til pressen i dag.


Heidi Grande Røys kunne med stolthet melde at regjeringens Soria Moria-erklæring er i ferd med å innfris når det kommer til bredbåndsdekning.

I dag hadde hun nemlig gleden av å presentere resultatet av regjeringens bredbåndsatsning, og selv er hun meget fornøyd. Per i dag er det 97,8 prosent av Norges befolkning som har tilgang på bredbånd via fastlinjer. Samtidig er det 1.8 prosent som har mulighet til å koble seg opp mot mobilt bredbånd. Ved hjelp av ekstra innsats for resten av året viser en rapport fra Teleplan at 99,8 prosent får bredbåndstilknytning innen utgangen av 2008.

Av disse vil det være 1 prosent som vil måtte nøye seg med mobilt bredbånd. Dette vil likevel si at 96.000 husstander som tidligere ikke har hatt mulighet for bredbånd, nå kan bli tilknyttet. Etter dette vil det kun være Troms, Sogn og Fjordane og Nordland som ikke har full dekning ifølge Teleplans estimater.

Mange som ikke er pålogget
På den annen side er det slett ikke alle nordmenn som benytter seg av tilbudet. Ifølge rapporten er det på privatmarkedet kun 66 prosent som benytter seg av bredbåndstilkobling for husstanden. Det vil si at 34 prosent av Norges befolkning ikke har koblet seg opp mot nett hjemme.

I disse tallene er ikke bredbåndsforbindelser som er registrert på firma tatt med, likevel er tallene urovekkende høye. I verste fall betyr det at en tredjedel av Norges befolkning ikke er med på den digitale utviklingen.


Ifølge Teleplan har 34 prosent av Norges befolkning ikke nett hjemme.

Statsråden har flere teorier om hvorfor dette tallet er så pass høyt.

- Vi har som et mål at alle skal kobles på. Det er viktig at folket er med på utviklingen og at det ikke skapes et digitalt skille i Norge. Trolig er det spesielt eldre som ikke har bredbånd hjemme og personer som benytter seg av bredbånd på jobb. Men det kan også være snakk om personer med lav inntekt og lav utdanning. Vi holder for tiden på med en undersøkelse for å finne ut hvilke grupper av befolkningen det her er snakk om, sier hun.

Må begrense skillet
Regjeringen samarbeider med flere  organisasjoner og tiltak for å unngå et slikt digitalt gap ifølge statsråden. Blant annet samarbeider de med Seniornett for å øke den digitale kunnskapen blant eldre. De har også gitt Oslo Kommune 700.000 kroner til støtte for arbeide for å få kvinnelige innvandrere på nett.

Om det viser seg at det er økonomiske hensyn som stopper folk fra å logge seg på mener statsråden det også er nødvendig å vurdere direkte økonomisk hjelp.

- Hvis vi ser at privat økonomi er et problem, så må vi vurdere sosial stønad for å løse dette. Vi kan ikke tvinge folk til å bruke bredbånd, men vi jobber for å øke kompetansen og kunnskapen. Det er viktig å begrense skillene her, sa Grande Røys.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen