En tikkende miljøbombe

Det er for mange et ukjent faktum at mobiltelefoner utgjør en trussel for miljøet. Dette først og fremst på grunn av at en mobiltelefon inneholder en rekke skadelige giftstoffer, og da er det særlig batteriet som er miljøfarlig.

Det som nå vekker bekymring hos miljøvernere, såvel som hos politikere, er at stadig flere mennesker bytter ut mobiltelefonen sin med en nyere modell og kaster den gamle rett i søppelet. Ofte fører dette til at telefonene blir brent på søppelfyllingene, slik at de skadelige stoffene blir frigitt og setter seg i for eksempel vann-reserver.

Antall mobileiere rundt om i verden nærmer seg en milliard, som gjennomsnittlig bytter ut telefonen hver 18. måned. Det er ikke vanskelig å tenke seg frem til at et betydelig antall telefoner ender sine dager på måter som ikke akkurat fører til at miljøvern-organisasjonene går ut og feirer.

Mange mener derfor at mobilprodusentene bør begynne å merke telefonene sine med tegn som indikerer at det faktisk ikke er en helt uskyldig plastbit man holder i hånden, samtidig som det bør bli bedre muligheter for innlevering av mobiltelefoner, slik som er tilfelle med vanlige batterier.

I Japan har de allerede i flere år gjennomført omfattende resirkulering av gamle mobiltelefoner, og man bruker rundt ti prosent av materialene i de innleverte telefonene til å utvinne andre produkter. Her til lands har Fretex en returordning.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen