Test

En Soap

Nå har norsk film hatt et oppsving de senere årene, men dansk film ligger stadig et lite hode foran. "En Soap" er nok et bevis på det, en film som ble nominert til Gullbjørnen i Berlin, og som vant prisen for beste debutfilm.

Veronica gjør sitt beste for å bli en kvinne.
Veronica gjør sitt beste for å bli en kvinne.

En veldig spesiell romanse

Transseksuelle Veronica/Ulrik (David Dencik) tilbringer dagene med å se på en såpeserie sammen med sin hund Miss Daisy, og med å tilby menn lysskye seksuelle tjenester. Charlotte (Trine Dyrholm) har akkurat flyttet fra sin mann Kristian og er Veronicas nye nabo. Nettene tilbringer Charlotte sammen med den første og beste mann hun møter. Nysgjerrighet vekkes i møtet med nabo Veronica, som med det første er unnvikende, men som etter hvert viser interesse.

Veronica stiller opp med parykk og sminke og hele pakken, men samtidig med lett synlige skjeggstubber. Hun er helt klart et menneske som er delt i to. På vei vekk fra manndommen, men langt ifra en kvinne ennå. Men vil hun egentlig ta det siste steget? For mens hun venter på klarmelding for sin etterlengtede kjønnsoperasjon møter hun altså Charlotte, og alt står tydeligvis ikke så klart for Veronica som hun lenge har trodd.

Langt ifra en såpe

Veronica flykter fra sin tøffe hverdag til den forenklede såpeverdenen hvor alt virker klarere og lettere å fatte. For faren vil ikke vite av henne, moren kaller henne fremdeles for Ulrik ("Jeg fødte en gutt..."), og all sosial omgang ser ut til å begrense seg til de tvilsomme besøkene i leiligheten. Hennes flukt virker kanskje overdrevet naiv, der hun plutselig smiler som solen i det favorittprogrammet starter, men det får effektivt frem poenget. For "En Soap" er langt i fra å være en såpe, og kontrasten er stor mellom Veronicas drømmeverden, og den verden hun må møte i virkeligheten.

Charlotte og Veronica, begge ulykkelige på hver sine måter.
Charlotte og Veronica, begge ulykkelige på hver sine måter.

Regissør Pernille Fischer Christensen har tydeligvis orden på sine inspirasjonskilder, og filmen ser til en viss grad ut som et barn av dogmebevegelsen. Stilen er sparsom, men effektiv, få skuespillere brukes og settingen er nesten utelukkende i de to "kvinnenes" leiligheter. Lik en såpeserie er filmen delt inn nærmest episodisk. Mellom hver episode kommer det et lett ironisk innslag med en fortellerstemme som på svært seriøst vis oppsummerer handlingen så langt, og stiller spørsmål til fortsettelsen. Hvordan skal dette gå? Vil kjærligheten seire?

Problemene i "En Soap" er imidlertid virkelige og har ikke enkle løsninger. Dette er verken "feel-good" eller en "tearjerker", og slik det ofte er i livet så er ikke svarene klare.

Skuespillermessig er det i grunn lite å si: Overbevisende fra hele gjengen, spesielt Trine Dyrholm gjør det bra som Charlotte. David Denciks fremstilling inneholder heldigvis ikke altfor mange... ehem... "homofakter", det er altså ikke en altfor stereotypisk rollefigur vi får i Veronica.

Såpeverdenen er lettere å fatte for Veronica.
Såpeverdenen er lettere å fatte for Veronica.

Ekstramateriale

DVD-utgivelsen har et kommentarspor med regissør Pernille Fischer Christensen og skuespiller David Dencik. Standard opplegg med mye snakk om innspillingen og valg som ble tatt. Mer interessant er et 30 minutters intervju/samtale med regissør Christensen, hvor hun snakker om seg selv, sin karriere, og om sine inspirasjonskilder. I tillegg er det en featurette kalt "Makeup med Trine og David" på 9 minutter, hvor først og fremst skuespillerinne Trine Dyrholm prater i ett sett om filmen. Ikke særlig givende.

Til slutt er det også med en trailer for filmen. Dessverre kommer ekstramaterialet uten undertekster, så for de som er litt rustne i dansk er det bare til å spisse ørene.

Konklusjon

Et av flere høydepunkter innen dansk film de seneste årene; "En Soap" er ufullstendig, men klarer gjennom en sparsommelig stil og gode skuespillere å fortelle en troverdig og uvanlig historie om to forvirrede sjeler. Dette er ikke en film for det brede publikum, men kan anbefales for alle med sansen for noe litt annerledes.

DVD-utgivelsen kommer med en høyst akseptabel mengde ekstramateriale, som dog varierer i kvalitet.

En Soap   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen