En skikkelig dritt-lader

En bakteriedrevet mobiltelefonlader kan gjøre det mulig å ringe med mobil i u-land. Selv der de ikke har strømnett.

Les også:

- Laderen du ikke vil være foruten
- Ikke lad mobilen om natten
- Slutt på et ladehelvete

Møkkalader
Mobiltelefoner er en stadig viktigere del av hverdagen, og økonomien til mange utviklingsland. I noen områder kan det være vanskelig å lade mobilen fordi elektrisitet er mangelvare.

I Ugandas utkantstrøk har mindre enn én prosent av husholdningene tilgang til strømnettet, så der er det vanlig å bruke bilbatterier til lys og andre apparater som bruker strøm.
 
En løsning på strøm-problemet kommer fra studenter i USA, nærmere bestemt Massachusetts Institute of Technology, Boston. Disse studentene lagde en mikrobiologisk battericelle som går på for eksempel planteavfall . Oppfinnelsen er døpt BioVolt.
Disse cellene kan eksempelvis også fungere i kloakken.

The Matrix?
Oppfinnelsen benytter seg elektroner som blir frigitt av bakterier under nedbrytningen av sukker, stivelse og annet organisk avfall. Dette gir altså elektrisk strøm. Det horrible "kraftverket" i science ficton-filmen The Matrix fungerer på liknende prinsipp, dersom du bytter ut bakteriene med mennesker.

Billig
For at denne teknologien skal være brukbar i u-land, trenger det å være billig å produsere. Dette innebærer at de bruker en billig katalysator. Vanligvis brukes platina som katalysator, men dette er et svært dyrt metall. Hva oppfinnelsen bruker vil de ikke røpe før patentet er i orden. Forskerteamet vil derimot røpe at det koster rundt tolv kroner å produsere denne.

Tregt
Det vil ta rundt seks måneder å lade en mobiltelefon ved å bruke BioVolt. Heldigvis kan de kobles sammen og teamet mener en forbedring av katalysatoren og designet vil øke spenningen flere hundre ganger.

Selv om den ikke er klar for å masseproduseres uttaler en forsker ved universitetet at "som et konseptbevis er BioVolt ganske ekstraordinær". Det tror vi så gjerne.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen