En sensitiv Nokia

Mens både Motorola og Sony Ericsson har lansert mobiltelefoner med trykkfølsom skjerm og PDA-funksjonalitet den siste tiden, med Sony Ericssons P800 som det mest kjente eksempelet, har Nokia hittil holdt seg unna denne typen hybrid-modeller og satset på Communicator-linjen for dette markedet.

På gårsdagens storlansering kunne imidlertid produsenten vise frem det som blir selskapets aller første telefon med trykkfølsom skjerm - Nokia 7700. Den nye enheten har det samme "taco-designet" som N-Gage, og er adskillig større og mer klumpete enn noen annen telefon fra Nokia til nå, men stiller til gjengjeld med spesifikasjoner som vil få enhver tekno-fantast til å sikle.

Skjermen har en oppløsning på hele 640x320 piksler, som gir plass til over tre ganger så mye informasjon som Sony Ericssons P800/P900-modeller, og kommer videre med en 65536-fargers fargedybde. Den vil ikke ha et knappesett, men vil til gjengjeld komme med et programvarebasert tastatur og støtte for håndskrifts-gjenkjenning ved hjelp av den medfølgende stylus-pennen.

Operativsystemet i telefonen er velkjente SymbianOS i versjon 7, som vi blant annet også finner i Nokia 6600. Nokia har imidlertid satt seg ned og utviklet et helt nytt grensesnitt for den nye enheten sin, spesielt utviklet for den høye oppløsningen og trykkfølsomheten til skjermen, kalt Series 90.

Nokia vil posisjonere 7700 som en mediatelefon, og har blant annet utstyrt den med innebygget radio og støtte for video og musikk i MP3, AAC, Realaudio, WAV og MIDI-format. Den kan dessuten bruke lydopptak som ringetoner. I god tråd med de fleste nyere telefoner, vil også 7700 være utstyrt med et 640x480 pikslers VGA-kamera, som blant annet kommer med 2x digital zoom.

Den nye hybriden kommer med 20-25 MB innebygget minne, såvel som et vedlagt 64 MB MMC-kort for et totalminne pårundt 90 MB utav boksen. Dette kan selvsagt økes ytterligere ved å kjøpe et større minnekort. Til disposisjon for å få fylt opp minnet, har telefonen både Blåtann og infrarød for kortdistanse overføring og GPRS Klasse 10 og EDGE for nedlasting over mobilnettet.

Interessant nok har Nokia også utviklet en digital TV-mottaker som kan brukes som tilbehør til telefonen. Denne skal gjøre det mulig å ta inn TV-signaler uavhengig av mobilnettverket, via den nye DVB-H standarden for digitale TV-overføringer. Nokia planlegger å introdusere kompatible TV-sendinger i flere større europeiske byer til slutten av neste år, og tror de kommersielle TV-stasjonenene etterhvert vil følge etter og starte å sende i DVB-H format.

Størrelsen til 7700 er oppgitt til å være 133,7 x 79,5 x 21,6 mm, og vekten til å være 183 g. Det betyr at den vil bli forholdsvis tung og ”klumpete”, og det har dessuten kommet frem at den i likhet med N-Gage vil ha sidemontert høyttaler og mikrofon og derfor må holdes sideslengs mot øret når man snakker. Den planlagte lanseringsdatoen for 7700 er i andre halvdel av 2004.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen