En robot i blant oss

Selv om vi lever i en verden omgitt av elektronikk, er roboter noe de fleste av oss har et fjernt forhold til.Slik er det ikke i alle deler av verden. Flere steder har roboter blitt en selvfølge i dagliglivet, og humanoide roboter gjør hverdagen bedre og enklere for både gamle som unge.

Så hva er egentlig en humanoid robot, og hva kan du bruke den til? En humanoid robot er en robot som har menneskelige egenskaper. Det kan være for eksempel evne til å gå, løfte ting, snakke, se og til en viss grad tenke selv. De fleste humanoide roboter lages med tanke på at de skal utføre helt spesifikke oppgaver, som for eksempel å utføre én enkelt jobb på en fabrikk.

Noen humanoide roboter lages også for underholdningens skyld, og store elektronikkprodusenter lager fra tid til annen slike roboter som bevis på at de henger med i uviklingen.

Selv om humanoide roboter har menneskelige egenskaper, ser de ikke alltid ut som mennesker. Noen kan for eksempel gå på hjul eller mangle evne til å bevege seg bortover i det hele tatt, mens andre har bein og armer som et ekte menneske.

Humanoide roboter må ikke forveksles med androider, som er navnet på roboter som i tillegg prøver å etterlikne menneskers utseende. Hos de humanoide robotene er det ikke utseendet som teller, men hva de kan brukes til. Tenk deg at du ser på favorittfilmen din på TV. Hvis du blir tørst underveis, må du stoppe filmen, gå ut på kjøkkenet, hente noe å drikke, og deretter gå tilbake til filmen. Med en humanoid robot i stua hadde du ikke behøvd å si mer enn en enkel kommando, og roboten ville hentet noe å drikke til deg, uten at du behøvde å ta øynene vekk fra TV-skjermen. Er du på reise i en ukjent by, ville en humanoid robot ved hotellet du bor på kunne fortelle deg til punkt og prikke hvor du bør gå for å komme dit du skal, og kanskje til og med gi deg tips om severdigheter på veien. Går du i en mørk bakgate, vil du være tryggere med en humanoid robot som patruljerer gatene og har direkte kontakt med byens politi og redningssentral.

Det er imidlertid de robotene som lages for underholdningens skyld som har fått mest oppmerksomhet. Produsenter av elektronikk bruker robotene sine for det de er verdt, og tar de gjerne med seg også når de skal vise frem helt andre produkter.

Blir med på shopping og omvisning
En av de mest kjente humanoide robotene er bilprodusenten Hondas Asimo (øverst), som kom ut i ny utgave sent i fjor. Asimo kan gå ved siden av deg, og til og med holde deg i hånden om du ønsker det. Roboten kan også dytte en handlevogn rundt og holde ting - den perfekte hjelper på supermarkedet. Asimo har også mulighet til å servere drinker på et brett, og løpe i en fart på 6 kilometer i timen. Asimo er 1,3 meter høy og veier 54 kilo.

Minerva er en annen humanoid robot, som jobber som guide på Nasjonalmuseet for Amerikansk historie i Smithsonia i USA. Alle som besøker museet har mulighet til å få en rundtur i USAs historie, veiledet av Minerva. Ved hjelp av kamera, lansere og sensorer, vet hun alltid om du står i nærheten av henne, slik at hun kan få kontakt med deg og invitere deg med på en omvisning. Når Minerva har det bra, synger og smiler hun til de besøkende. Står du i veien for henne, kan hun bli sint og frese til deg. IRobot, som har laget Minerva, har utstyrt roboten med kameraøyne og bevegelig munn og øyenbryn, slik at besøkende lettere kan oppfatte sinnstemningen til den mekaniske guiden.

Fijitsu har også laget en egen robot. Den heter HOAP-2, og kan røre på både hode, midje og hender. HOAP-2 kan kobles til en PC, og slik brukes i forskning i forbindelse med bevegelsestester og kommunikasjon med mennesker.

Sony, som står bak den nå avdøde robothunden Aibo, har også laget sin egen humanoide robot. Den heter Qrio (til høyre), og kan både gå, danse, kaste ball, uttrykke følelser og snakke. Qrio har egen vilje, og er i stand til å ta vare på seg selv. Mister Qrio balansen, vil den automatisk ta seg for, for å beskytte seg mot fallet. Etter et fall vil Qrio reise seg opp igjen og undersøke seg selv for eventuelle skader.

Dette er selvfølgelig kun et lite utvalg av humanoide roboter som finnes. Det finnes tusenvis av slike roboter som er laget både for underholdningens skyld, og for å fylle en viktig rolle i samfunnet.

I den vestlige del av verden er ikke roboter noe du er vant til å se hjemme i stua riktig enda. I en annen del av verden, nemlig Japan, har befolkningen åpnet dørene for robotene for lenge siden. Japanernes spesielle forhold til humanoide roboter kan du lese mer om på neste side.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen