Intels Mooly Eden viser fram en Ivy Bridge-prosessor under årets IDF.

En prosessor skal lede ultrarevolusjonen

Intels kommende CPU-er kan gi oss tynnere, lettere, raskere og mer utholdende bærbare.

Fremtiden blir det naturligvis mye prat om når teknologigiganten Intel trommer sammen til sin utviklerkonferanse (IDF). Ett av fokuspunktene er prosessorer av forskjellige kalibre, og skal vi tro vertskapet er det utsikter for et par skritt i riktig retning de kommende par årene.

To godsaker det blir en del om er Ivy Bridge og Haswell – kodenavn på kommende prosessorer fra Intel. Herunder er det mye fokus på energibruk og -effektivitet. For selv om prosessormusklene har mangedoblet seg de siste årene er vi fremdeles prisgitt en batteriteknologi som er litt på hæla i forhold. Og med dagens krav til mobilitet og "alltid på nett" sier det seg selv at dette er et meget viktig punkt.

Et tredje og viktig stikkord er Ultrabooks, som er Intels visjon om hvordan moderne ultraportable bør være. Men la oss først ta for oss neste generasjons Intel-prosessor.

Ivy Bridge – Tick

Intel utvikler prosessorer etter en spesiell rytme de selv kaller Tick-Tock. Annet hvert år er et "tick" der det legges vekt på å forbedre fabrikasjonsteknologien. I mellom der kommer "tock"-år, hvor prosessorens mikroakitektur eller "innvendige struktur" redesignes for å dra nytte av nye ideer og teknologier.

Intels tick-tock utviklingsmodell.
Intels tick-tock utviklingsmodell.

Neste prosessorgenerasjon fra Intel er Ivy Bridge. Som et "tick" i utvklingsmodellen skal fokuset gå på å få produksjonsteknikken ned fra dagens 32 nm til 22 nm (nanometer – 1 nm er en milliarddels meter). I dette tallet ligger størrelsen på transistorene i prosessoren, altså enkeltkomponentene som gjør det mulig å bygge opp logiske operasjoner fra kun 0 og 1 (av/på) i en prosessor. Mindre transistorer betyr foruten plass til flere transistorer også kortere signalbaner. Alt i alt forventes bedre ytelse og lavere strømforbruk med en slik "krymping" av eksisterende arkitektur.

Men med Ivy Bridge gjør Intel mer enn en vanlig krympeoperasjon. Her tas det i bruk 3D-transistorer, og antallet økes med nærmere en halv millard i forhold til dagens Sandy Bridge. Vi snakker da totalt om 1,48 milliarder transistorer på en Ivy Bridge-prosessor.

Ettersom prosessorarkitekturen grovt sett skal være den samme for Sandy Bridge og Ivy Bridge virker det kanskje litt merkelig med en såpass drastisk økning av antallet transistorer. Men brorparten av disse er nok øremerket grafikkdelen (GPU-en) som jo er integrert i prosessorbrikken. I følge Intel skal Ivy Bridge gi opp mot 60% bedre grafikkytelse enn Sandy Bridge på visse områder, melder Anandtech.

Intel Ivy Bridge-prosessor.
Intel Ivy Bridge-prosessor.

Ultrabooks – ultraportable for alle

Foruten bedre ytelse er det som nevnt lavere strømforbruk som er i sentrum med Ivy Bridge. Mer energieffektive prosessorer gjør det langt enklere for PC-produsentene å snekre sammen bærbare som kan være enkle å dra med seg uten at det går ut over ytelse eller batteritid. Apple har klart det med MacBook Air, og Intel vil ha de trauste PC-produsentene opp på samme nivå.

PC-verdenens svar på MacBook Air kalles Ultrabooks. Og Intels kravspesifikasjoner ser slik ut:

  • Tynnere enn 20 mm
  • Lettere enn 1,4 kg
  • Batteritid 5 til 8+ timer
  • Under 1000 USD for basismodell
  • Intet optisk drev
  • SSD i stedet for HDD
  • Intel Sandy Bridge CULV eller nyere prosessor

De første ultrabookene er allerede mer eller mindre i handelen, men det er nok først med Ivy Bridge sitt komme i første halvdel av 2012 at det vil lette litt for slike bærbare PC-er. I det minste håper Intel at det blir slik. Deres ambisjon er at 40% av alle bærbare PC-er skal være Ultrabooks innen utgangen av neste år, og til hjelp har de opprettet et fond på 300 millioner dollar.

Toshiba Portege Z830 er en av de første Ultrabooks.
Toshiba Portege Z830 er en av de første Ultrabooks.

Haswell – Tock

Intels planer med Ultrabooks slutter på ingen måte med Ivy Bridge. Faktisk kan vi på en måte si at det er inntoget av deres Haswell-prosessor som virkelig kan få ultraportable eller Ultrabooks til å ta av. Haswell er et "tock" i Intels store plan, og med en helt ny mikroarkitektur vil den heve lista enda noen hakk.

Haswell skal bruke 30% mindre energi enn en sammenlignbar Ivy Bridge-prosessor. Det vil kunne gi rundt 8-12 timer på batteriet der vi i dag typisk får 5-7 timer. Altså er det endelig utsikter for en ultraportabel som "holder hele dagen" uten at vi da må drasse på flere batteripakker.

I tillegg skal Haswell-prosessoren og tilhørede plattform bruke 20 ganger mindre energi i noe som kalles "tilkoblet standbymodus". Da går maskinen i en slags dvalemodus uten å helt kutte nettverksforbindelsen, slik at du fremdeles er "på" og kan motta blant annet direktemeldinger og varsler om e-post og lignende. I en slik tilstand skal en bærbar med Haswell holde i opp til 10 dager uten å måtte lades.

Intel viste fram en prototype av Haswell-prosessoren på utviklerkonferansen, men den vil ikke nå markedet før i 2013. I likhet med Ivy Bridge skal den lages på 22 nm prosess.

Kilder:
Intel
Digital Trends
Ars Technica

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen