En ny trykkfølsom fra Nokia

I dag tok Nokia et historisk vendepunkt med lanseringen av sin første enhet med trykkfølsom skjerm. Dermed er mobilgiganten på full vei inn i et nytt marked, som hittil har blitt kontrollert av Sony Ericsson og PalmOne.

Vi kunne bringe de første bildene av 7710 i slutten av september, men det er først nå, to måneder senere, at telefonen har blitt offisielt lansert. Alt av spesifikasjoner ser ut til å stemme med de første ryktene, og det er dermed en svært spennende enhet vi har foran oss.

Skjerm klar for TV og video
Det er ikke til å skjule bak en stein at 7710 er laget for underholdning, noe skjermen er et klinkende klart bevis på. Med sitt widescreen-format og skarpe skjermbilde skal den egne seg meget bra til å vise film og bilder.

Oppløsningen på skjermen er oppgitt til 640 x 320 punkter. Det er en rekord for mobiltelefoner, og ligger i samme land som håndholdte maskiner. Et så stort skjermbilde er selvsagt krevende, og det finnes derfor en egen strømsparings-modus som kun viser 640 x 64 punkter.

Nokia planlegger 7710 som et helt underholdningssenter, og skal blant annet lansere en egen tilbehørsmodul kalt SU-22 Streamer som gjør det mulig å ta inn digitale TV-sendinger. Man kan altså med et kort grep gjøre mobiltelefonen om til et bærbart fjernssyn.

De litterære skal også ha et tilbud på 7710, ettersom Nokia har utstyrt telefonen med en eBook-leser. Dermed kan man slenge opp sin Dickens eller Twain mens man farter rundt på buss eller tog. Man kan også bruke enheten på flyet, ved å skru av mobilsenderen og bruke andre funksjoner.


Slik var det å surfe på den likt utstyrte forgjengeren 7700
(Klikk for større bilde)

Den høye oppløsningen gjør det også fullt mulig å surfe på vanlige nettsider. En bredde på 640-punkter gir en like god oversikt som man får på eldre datamaskiner, og burde yte de fleste nettsider full rettferdighet. Dermed har man en fullblods internett-terminal med seg i mobiltelefonen.

Nokia har også planlagt en ny tjeneste kalt 'visuell radio'. Hver enkelt radiostasjon vil kunne få en egen "hjemmeside" som brukeren får opp når han hører på stasjonen. Her kan man se navnet på artistene og sangene som spiller på radioen, laste ned sanger og delta i konkurranser.

Til sist skal skjermen være en verdig makker til det innebygde kameraet, som tar opp video og knipser bilder i 1,3 megapikslers oppløsning.

Bilder kan redigeres i det medfølgende programmet PhotoBase. Man kan for eksempel skrive og tegne rett inn på bilder man har tatt med kameraet. Eller man kan tegne sine helt egne bilder med pekepennen.

En trykkfølsom vending
Som nevnt er dette den første mobiltelefonen fra Nokia med trykkfølsom skjerm. Dette åpner for å bruke en pekepenn til å skrive bokstaver rett på skjermen, som siden oversetter bevegelsene dine til tekst.

Avanserte programmer og funksjoner er langt fra så knotete på en slik enhet som de ville være på en mobiltelefon. Man kan raskt og enkelt trykke seg rundt i valg og menyer, istedenfor å måtte bla seg rundt med en piletast.

For å utnytte de nye mulighetene har Nokia utviklet et helt nytt menysystem kalt Series 90, som legger seg over SymbianOS. Det flunkende nye menysystemet dukket først opp i prototypen Nokia 7700, men det først er nå at vi vil kunne kjøpe en Series 90-enhet i butikkene.

Enheten kommer med en rekke planlegger-funksjoner, slik som kalender, kontaktliste og gjøremålslister. I tillegg har den en egen tekstbehandler, regneark-program og mulighet for å vise Powerpoint-presentasjoner.

Den har heller ikke problem med å håndtere sending og mottak av e-post. Og siden den kjører på den åpne platformen SymbianOS, kan man fint laste inn programmer med ekstra funksjoner som RIM Blackberry og VPN.

For den som måtte lure kan man også ringe med Nokias nye. Man kan fint koble til et trådløst headsett med Blåtann, slik at man kan ha telefonen liggende i stresskoffert eller bag når man ringer.

Det siste av maskinvare
Nokia har ikke spart på kruttet med tanke på maskinvaren i enheten, og 7710 kan rent spesifikasjonsmessig måle seg med det meste av konkurrenter som Sony Ericsson P910 og PalmOne Tungsten W.

Enheten har et internt lagringsminne på 90 MB. Det skal ifølge Nokia holde til over 800 kamerabilder tatt i høyeste oppløsning. I tillegg følger det med et ekstra MMC minnekort på 128 MB i pakken, som kan byttes ut med et større kort på opp til 512 MB om det skulle være ønskelig.

Telefonen kan fint håndtere det meste av media. For eksempel spiller den av musikk i MP3, AAC, Realaudio, WAV, AMR og MIDI-format. Video håndterer den også av både MPEG4, RealVideo og 3GP-typen.

Alle disse funksjonene har som vanlig gått på bekostning av størrelse og vekt, og 7710 er en skikkelig godklump av en telefon. Den er omtrent 13 cm bred, 7 cm høy og 2 cm tykk. I tilegg veier den 189 gram. Vi snakker altså ikke om noen telefon du hiver innpå skjortelomma.

Nokia har ofret det meste av vanlige knapper på telefonen, og krever istedet at du slår inn nummer og skriver meldinger med pekepennen. I tillegg har enheten en femveis piletast og Esc-tast, Desk-tast, Menu-tast, Zoom-tast, Switch-tast, Call-tast, End-tast, Voice-tast og Power-tast.

Ikke under juletreet
I første omgang er det asiatiske kunder som får glede av 7710, mens vi andre må vente til etter jul. Nokia planlegger nemlig ikke en Europa-lansering før i 1. kvartal neste år. Prisen til 7710 er fortsatt ukjent.

Tidligere i år gjorde vi en grundig test av prototypen som ligger til grunn for dagens nye modell. Testen av Nokia 7700 finner du her.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen