Guide

En nærmere titt på 3G / UMTS

3G / UMTS / WCDMA - hva?

De siste fem årene har det vært mye diskusjon rundt tredje generasjons mobiltelefoni, kjent som UMTS. Teknologien bak den kryptiske forkortelsen, som står for Universal Mobile Telecommunications System, er ment som fremtidens telefonsystem for mobiltelefoner, og er utenfor Europa kjent som WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access).

3G, som står for tredje generasjons mobilnett, er et navn som senere har dukket opp, og henviser til at UMTS vil være tredje generasjons mobilnett etter det analoge nettet (1G), og det digitale GSM-nettet (2G) som vi de siste årene har benyttet oss av.

Kjært barn har som kjent mange navn. UMTS blir også kalt ved det folkelige uttrykket "bredbånd for mobilen", grunnet de høye datahastighetene teknologien kan levere. De beste 3G-telefonene på markedet i dag klarer hastigheter helt opp mot 384 Kbps. Til sammenligning klarer de beste GPRS-telefonene på markedet å oppnå nedlastningshastigheter på 53,6 Kbps.

Historien bak

De første planene og uttestingene av UMTS skjedde allerede på begynnelsen av 90-tallet. Det var den finske operatøren Radiolinja som testet ut teknologien for første gang sommeren 1991. GSM var betraktet mer som et slags mellompunkt mellom det analoge mobilnettet og 3G enn en endelig løsning, og flere teknologier har kommet med hensikten å gjøre mobiltelefoner så vel som operatører klar for UMTS.

Allikevel har det dukket opp en rekke kritiske røster og dårlig PR siden 3Gs spede begynnelse på 90-tallet. Mange har ansett UMTS som et økonomisk pengesluk som aldri vil kunne bli lønnsomt, mens andre rett og slett har ment at ideen er et teknologisk luftslott. De sistnevnte påstandene har den siste tiden blitt dysset ned ettersom både produsenter og operatører har vist frem lovende resultater og tekniske gjennombrudd i sine utprøvinger av teknologien.

EU ga allerede i 1998 pålegg om at alle medlemsland skulle ha UMTS-nett klare innen 1. januar 2001. Også land utenfor EU fulgte disse retningslinjene, inkludert Norge. Men tiden viste at teknologien ikke holdt tritt med tidsplanene, og ved flere anledninger så det ut til at profetiene om UMTS som et eneste stort pengesluk ville slå til.

Mange av de store europeiske teleselskapene sitter nå dynket i gjeld og dårlig likviditet, samtidig som de er bundet på hender og føtter til statlige konsesjoner som har lite potensiale for inntjening. Mange har i etterkant sett seg nødt til å trekke seg fra konsesjonene sine, slik vi blant annet så her til lands, men de fleste gjenværende operatørene står allikevel klare til å levere 3G i løpet av det kommende året.

Telenor kunne som første teleoperatør i Europa puste lettet ut og konstatere at deres kommersielle UMTS-nettverk sto klart den 1. desember 2001. Flere har siden fulgt etter, men det har dessverre inntil nylig ikke eksistert terminaler (mobiltelefoner) som støtter 3G, noe som har gjort at de fleste operatørene kun har kunnet bruke nettene sine for testing og utprøving, og har måttet vente med en lansering til det faktisk har blitt mulig å tjene penger på teknologien - nå.

Det første selskapet i Europa som har lansert 3G-tjenester i Europa, har blitt det asiatiske selskapet '3', som allerede drifter nett i flere europeiske land - inkludert Storbritannia, Italia og Sverige. Selskapet har ikke bare utmerket seg med det siste innen teknologi og hete mobiltelefoner, men har også klart å konkurrere med de eksisterende teleoperatørene på pris.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen