Én mobiltelefon hver

Det er det internasjonale analysebyrået Analysys som har gjennomført undersøkelsen. Analysys spår at Vest-Europas mobiltetthet vil gå fra 90 prosent i 2004 til 98 prosent i 2006. Når vi så runder 2007, vil alle vest-europeere gjennomsnittlig eie hver sin mobiltelefon.

Analysebyrået mener også at æren for denne veksten kan tilskrives innføringen av 3G-nettet. Folk vil komme til å kjøpe seg mobiltelefoner som er tilpasset den nye teknologien, for å kunne gjøre seg nytte av alle de nye tjenestene og tilbudene 3G-nettet kan by på.

100 prosents mobiltetthet er allerede et faktum i mange av de vest-europeiske landene. I blant annet Sverige, Italia, Storbritannia og Norge finnes det allerede gjennomsnittlig én mobiltelefon per innbygger. Post og Teletilsynets beregninger viser at Norges mobiltetthet idag ligger på 102 prosent.

Økningen har imidlertid delvis stagnert i noen land. Analysys mener at dette kommer av at mobiloperatørene har fokusert for mye på å overføre kunder fra forhåndsbetalte til fakturabaserte abonnementer, for å få stabilisert det årlige gjennomsnittsutbyttet per abonnent.

- I land som Frankrike og Tyskland har mobiloperatørene muligheten til å øke mobiltettheten ved å markedsføre forhåndsbetalte abonnementer, sier Alex Zadvorny, analytiker ved Analysys og medforfatter av undersøkelsen. Han legger også til at forhåndsbetalte abonnementer ofte er den enkleste og beste måten å nå visse deler av befolkningen på. Det er i midlertid også viktig at man, samtidig med større satsing på forhåndsbetalte tilbud, ikke mister fokus på profitteringen.

Ved integreringen av 3G-nettet har operatørene en stor mulighet til å stabilisere og til og med øke det gjennomsnittlige utbyttet per abonnent. Dette vil ifølge Zadvorny skje hvis de gjør god nytte av den tilgjengelige teknologien og tilbyr pakker med ekstra ringetid.

Andre faktorer Zadvorny mener er nødvendige for å oppnå den ønskede økningen er større fokus på prisgjennomsiktighet i tillegg til at man an må standardisere mobiltelefonene og gjøre dem mer brukervennlige. Mange av operatørene ville nok også tjent på å oppgradere faktureringsmetodene, til for eksempel e-postfaktura.

(Kilde: Cellular News, Post og Teletilsynet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen