En million bilder i sekundet

En million bilder i sekundet

Det er den japanske produsenten av presisjons- og legemiddelutstyr Shimadzu som produserer Hyper Vision HPV-1 og HPV-2. Førstnevnte kan spille inn film på opp til en million bilder i sekundet, og med to i parallelt opptak kan du lage 3D film. Med versjon to av HPV kan du synkronisere opp til fire kameraer og dermed studere høyhastighetsbevegelser fra flere vinkler. Har du for eksempel behov for å studere funksjonaliteten på en eksplosjonsmotor, effekten av kuler som penetrerer stål, eller sjokkbølger, virker Shimadzu som en fornuftig investering.

Kameraet er Windows-kompatibelt og styres via en computer. Det spiller ikke inn lyd eller farger, og oppløsningen begrenses til 312x260 piksler per bilde, men det er kanskje greit med tanke på lagringsplass.

Prosjektil treffer vegg

HPV-kameraene er forøvrig ikke verdens raskeste. Professor Arun Shukla ved University of Rhode Island er i besittelse av et kamera som fanger opp til to millioner bilder i sekundet. Med dette kameraet samarbeider Shukla med ulike industrier, blant annet det amerikanske forsvaret i arbeidet med utbedring av skuddsikre vester. I følge Shimadzus hjemmeside er de likevel enestående, ved at bildestørrelsen holder lik oppløsning på alle opptakshastigheter. Det er uvisst om Shuklas kamera gjør dette. Prisen på professorens kamera ligger uansett langt over Shimadszu, rundt tre millioner kroner kostet det ham, i følge hjemmesidene til Rhode Island-universitetet. Går du for en Shimadzu slipper du unna med litt over en million per enhet. Trenger du flere kan du jo be om kvantumrabatt.

Ellers kan vi jo bare nyte opptakene gjort med disse kameraene for fornøyelsens skyld. Lynraske ting kan ha en merkelig, beroligende effekt, bare de sakkes ned tilstrekkelig. Se flere eksempelvideoer på Shimadzus hjemmeside her.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen