En lader som lader alt

Green Plug benytter en vanlig USB-kontakt.
Green Plug benytter en vanlig USB-kontakt.
Alle Green Plug-enheter må ha en egen brikke som snakker med laderen.
Alle Green Plug-enheter må ha en egen brikke som snakker med laderen.

Flere og flere mobiltelefoner, MP3-spillere, GPS-er, kameraer og andre bærbare elektroniske enheter kommer med lading via USB. Dette er praktisk med tanke på at du bare trenger én lader for å lade alle enhetene.

Likevel er det nok av mobiltelefoner som bruker sine egne ladere, for eksempel Nokias og Sony Ericssons telefoner. Og selv telefoner som bruker USB-lading kan ofte ikke lades med andre USB-ladere enn de produsenten selv lager.

En lader til alt

Disse problemene har det nye selskapet Green Plug satt seg fore å løse. Med en egenutviklet lader ønsker selskapet på sikt å tilby lading av alle mulige elektroniske enheter, som mobiltelefoner og bærbare PC-er.

Konseptet fungerer omtrent som USB-lading gjør i dag, med en plugg som kan lade alt. Green Plug vil imidlertid også gjøre lading mer mijøvennlig ved å unngå strømforbruk når for eksempel mobilen er ferdigladet.

Kutter strømmen

Når du lader mobilen din vil laderen nemlig fortsette å trekke strøm etter at telefonens batteri er fulladet. Selv når det ikke er noen mobiltelefon tilkoblet trekker de fleste ladere fortsatt strøm fra strømnettet. Hver for seg trekker laderne ikke allverdens med strøm, men om vi legger sammen alle ladere som er koblet i strømuttaket, blir det fort mye bortkastet energiforbruk.

Green Plugs plan er å utvikle en egen elektronisk brikke kalt Greentalk, som lar laderen og mobilen kommunisere. Når telefonen er ferdigladet, vil den si fra til laderen om at den er oppladet. Dermed skrur laderen seg av.

Green Plug-laderne skal dessuten ha én standardkontakt som kan brukes på alle støttede enheter, slik at du ikke trenger å skaffe deg en ny lader når du bytter telefon. Dette har selvsagt også fordelen at du ikke trenger mer enn én lader til alle tingene dine. Denne pluggen vil være en standard USB-plugg.

Selve laderen vil ha en egen skjerm som forteller deg hvor lenge det er igjen til for eksempel mobilen er ferdigladet og hvor effektivt den lader. I tillegg kan den ha egne profiler for for eksempel vedlikeholdslading og hurtiglading. Laderen vil også huske hvilke enheter du har ladet.

Må lage økosystem

For å kunne realisere idéen trenger imidlertid Green Plug å utvikle et helt økosystem med enheter som bruker laderen. Dessuten må elektronikkgigantene implementere Greentalk-brikkene i sine produkter. For å få til dette planlegger Green Plug å i begynnelsen gi vekk brikkene for å sparke i gang økosystemet.

Dersom prosjektet blir en suksess er det sannsynlig at du i fremtiden ikke får med lader når du kjøper ny mobil eller et kamera. Alt du trenger er en Green Plug-lader.

Elektronikkprodusentene tjener imidlertid fortsatt penger på å selge sine egne ladere. Likvel mener Green Plug at det er i produsentenes interesse å kvitte seg med laderproduksjonen. Bare Sony alene lager mer enn tusen forskjellige ladere til sine produkter.

Hvorvidt Green Plug klarer å gjennomføre prosjektet og selge det inn til de store produsentene gjenstår å se. Tanken på å slippe å forholde seg til en drøss med forskjellige ladere høres imidlertid unektelig forlokkende ut.

Du kan lese mer om Green Plug på selskapets hjemmesider »

(Kilder: Engadget.com, Greenplug.us)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen