Test

En Høyst Uvanlig Mann

Anthony Hopkins spiller engasjerende og godt.
Anthony Hopkins spiller engasjerende og godt.

"En Høyst Uvanlig Mann" er basert på den sanne historien om New Zealanderen Burt Munro som i løpet av 1960-tallet flere ganger besøkte saltslettene i USA for å finne ut hvor rask han kunne få sin modifiserte Indian-motorsykkel til å gå. I prosessen satte Munro flere klassebestemte fartsrekorder som faktisk står den dag i dag. Noe som gjør det hele desto mer imponerende er at Munro selv var oppi 60 årene da han satt nye rekorder med sykkelen sin fra 1920-tallet.

En mann og hans motorsykkel

Filmen åpner med at Munro, i Anthony Hopkins ("Nattsvermeren", "Hjerter i Atlantis") skikkelse, fullfører de siste modifikasjonene på sin Indian-motorsykkel før han skal sette kursen mot USA. Den lokale motorsykkelklubben holder en avskjedsfest for ham, samtidig som han får vite at han har et alvorlig hjerteproblem. Munro er dog fast bestemt på det ikke skal stikke kjepper i hjulene for hans reiseplaner.

Etter å ha fungert som skipskokk ombord på et gammelt fraktskip kommer han omsider til landet over dammen. Her får han skaffet seg en gammel bil og setter kurset mot saltslettene i Utah. På veien møter Munro mange fargerike karakterer som både inspirerer og lar seg inspirere av pågangsmotet til den aldrende New Zealanderen.

På mange måter er "En Høyst Uvanlig Mann" en slags road movie, da Munro for det meste er på veien, samtidig som reisen som tema også er gitt stor plass i filmen.

Jordnært, underholdende og tankevekkende

I tradisjonell forstand er dette en film som best kan beskrives som "rett frem". Den handler nemlig nesten utelukkende om Munro og hans mål, og det ligger ingen onde mesterhjerner med hvite katter bak hjørnene som venter på å forringe Munros planer.

Dette er en film om det å være på vei en plass, både fysisk og psykisk.
Dette er en film om det å være på vei en plass, både fysisk og psykisk.

Filmen har også et veldig jordnært uttrykk, som gjør at du blir glad både i Munro, og de artige bi-karakterene han møter på sin reise. Det er også klart at regissør Roger Donaldson var riktig mann for denne jobben. Han har virkelig lykkes med å fange essensen av det Munro stod for, samtidig som han gjør ham interessant for nyere generasjoner. Så hjelper det sikkert også at han for over 20 år siden også møtte Munro og laget en dokumentar om ham. Den er forøvrig å finne som ekstramateriale på disken.

Det er egentlig veldig lite å utsette på en film som "En Høyst Uvanlig Mann", da filmen både er tankevekkende og underholdende, med Anthony Hopkins i storform. Skulle det være noe måtte det være de små øyeblikkene der Hopkins føler det for godt å danse av glede. Av en eller annen grunn føltes det merkelig upassende.

Konklusjon

Er du blant dem som likte filmer som "Forrest Gump" eller "The Straight Story" er nok dette en film for deg. Ikke bare er filmen både varm og underholdende, den klarer også gripe tak i tilskueren og minner oss om at man ikke trenger å bli for gammel til å realisere våre drømmer.

En høyst uvanlig mann   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen