GUIDE: En guide til SSD
Guide

En guide til SSD

I dag er det ikke bare harddisk som er det store ordet når det kommer til lagring. SSD er en forkortelse du kan lære deg først som sist og som innebærer mange nye fordeler for PC-en din. I denne lille guide tar vi en nærmere titt på SSD.

Det første først: SSD står for Solid State Drive. Den fysiske hovedforskjellen mellom en SSD-enhet og en vanlig harddisk er at en harddisk består av plater samt lese- og skrivehoder, pluss en motor som snurrer platen (eller platene, om det er flere). En SSD-enhet på sin side, inneholder ingen bevegelige deler.

I stedet inneholder en SSD-enhet en spesiell type minnebrikker med overskrivbare celler som kan beholde data også når de er avslått. Rent praktisk kan du gjerne sammenlikne en SSD-enhet med en forvokst minnepinne.

Slik ser en "strippet" SSD-enhet ut.

Fordeler og ulemper


SSD-enhetene har mange fordeler:

  • En SSD-enhet lager ingen støy
  • En enhet uten bevegelige deler går ikke på langt nær like fort i stykker på grunn av støt eller fall.
  • SSD-er har gjerne et lavere effektforbruk enn vanlige harddisker, derfor holder de seg gjerne kjøligere.
  • Når enheten ikke genererer mye varme, behøver ikke viften i maskinen din gå like mye. Du får en stillere PC som i tillegg ikke bruker opp batteritiden like fort.
  • Søketiden på en SSD-enhet er mye lavere enn på en harddisk.

Det finnes imidlertid også noen ulemper:

  • En SSD-enhet har et forventet antall lese- og skrivesykluser. Når antallet sykluser når grensen, vil enheten fungere dårligere.
  • Prisen per GB lagringskapasitet er vesentlig høyere for SSD enn for HDD.

SSD-enhetene kan bruke flere forskjellige typer minne, henholdsvis SLC (Single level cell) og MLC (Multi level cell). SCL har én bit data per celle, mens MLC-teknologien innebærer flere bit data per celle. MLC-enhetene er billigere å produsere, men gir generelt lavere ytelse og høyere energiforbruk enn SLC-enheter.

Den praktiske forskjellen mellom de to minnetypene er holdbarheten, i praksis hvor mange ganger hver celle klarer overskriving før den begynner å miste data.

I dag er det MLC-minne som er vanligst å bruke.

I tillegg til enheter som brukes internt i datamaskiner, finnes SSD-enheter også i eksternt format, på samme måte som eksterne harddisker. Disse kobles enkelt til PC-en med en kabel.

Hva er viktig?

Når du skal kjøpe deg en SSD-enhet, er det visse ting som avgjør hvilken enhet du bør gå for. Her er det viktigste du bør se etter:

  • I/O-operasjoner per sekund. Regelen er enkel: Jo flere jo bedre. Det er ikke alle produsenter som oppgir dette. De som gjør det oppgir gjerne skriving og lesing hver for seg, med filstørrelser på 4 Kbit og 100 prosent tilfeldig. Antallet I/O-operasjoner per sekund har mye å si for ytelsen. Intels X25-E har f.eks oppgitt 35000 I/O-operasjoner per sekund ved lesing og 3300 ved skriving, noe som er veldig bra.
  • Et annet viktig punkt er lese- og skrivehastigheten. Denne defineres ved antall MB i sekundet. Generelt kan vi si at god leseytelse i skrivende stund er fra 150 MB i sekundet og oppover, mens god skriveytelse er fra 80 MB per sekund og oppover. De råeste modellene som er på markedet nå ligger på rundt 250 MB/s ved lesing og rett over 200 MB/s ved skriving.

SSD-utfordringene

SSD-enheter har en del utfordringer å komme over før de antakelig vil få en like stor andel av markedet som vanlige harddisker.

Én av utfordringene er lagringskapasiteten. I dag finner man gjerne SSD-enheter opp til 250 GB kommersielt tilgjengelige, enheter opp til 1 TB er lansert. Vanlige harddisker får man opp til 1,5 TB.

Utviklingen går imidlertid fremover i et forrykende tempo, og man regner med at lav lagringskapasitet ikke vil være noe tema om få år.

Den andre store utfordringen er pris. For en 250 GB SSD-enhet kan du regne med å betale over 6500 kroner. En vanlig harddisk med 500 GB lagringskapasitet trenger du ikke betale mer enn rundt 500 kroner for. Foreløpig er det altså snakk om svært høy pris per GB hvis du velger å kjøpe SSD fremfor harddisk.

Markedet i dag

Flere av de store produsentene produserer SSD-enheter. Intel har for eksempel lansert 80 GB-enheten X25-M, som vi testet i desember i fjor. Samsung er også på høgget i SSD-kappløpet, og trappet i fjor opp ved å lansere en 128 GBs enhet.

OCZ, Gskill, Sandisk og Mtron er blant de andre produsentene som har lansert SSD-enheter.

Slik utviklingen er per i dag, ser det ut til at produsentene vil få skikkelig fart på produksjonen av SSD-enheter i løpet av året som kommer.

Du finner mange SSD-enheter i prisguiden vår.

Vil du vite mer?

Forumbrukeren GullLars har laget en særdeles god oversikt på forumet. Ta en nærmere titt her.

(Kilder: Wikipedia, Notebookreview)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen