Guide

En guide til mobilnettverk

N7710 Lifestylebilde

Mobilnettverkene er under stadig utvikling og utskifting. Hver gang en ny teknologi trer inn på markedet får man nye begreper og uttrykk å forholde seg til. I denne guiden hjelper vi deg å skille mellom de kryptiske forkortelsene i mobilnettverkenes verden.

Per i dag finnes det fem forskjellige standarder for mobilnett som man bør ha kontroll på. Disse er NMT, GSM, GPRS, EDGE, UMTS og CDMA.

NMT-nettverket var det første kommersielle mobilnettverket i Norge. Men NMT-teknologien har også vært i bruk frem til i dag på grunn av den svært gode dekningen over hele landet.

Deretter kom det digitale GSM-nettverket, som ga oss mindre mobiltelefoner med skjermer og mulighet for å sende tekstmeldinger. Det var på denne tiden at mobiltelefonen for alvor begynte å gå fra å være et luksusobjekt til å bli et allemannseie.

For dataoverføring brukte vi først GSM og betalte for tellerskrittene. Etter det kom HSCSD, som gjorde det mulig å nå tre til fire ganger så høye hastigheter som med vanlig GSM. Ingen av disse teknologiene har imidlertid vært mye brukt i Norge fordi man betaler for tellerskrittene, noe som raskt blir dyrt for den vanlige bruker.

Den store overgangen kom med GPRS. Denne teknologien tilbyr større hastigheter enn HSCSD, og i stedet for å betale for hvor lenge man er på betaler man for hvor mye man laster ned. Dermed kan man være konstant koblet mot internett uten at det blir dyrere for brukeren.

EDGE er siste skri på teknologifronten, som nå gir enda bedre hastigheter enn det vi er vant med til fra GPRS. EDGE er allerede tilgjengelig over store deler av landet, men selv denne teknologien regnes i dag bare som et midlertidig alternativ mens vi går mot 3G.

3G betyr tredjegenerasjons mobilnettverk, og kjennetegner et helt nytt mobilnett som i disse dager bygges ut i Norge for å ta over for det eldre GSM-nettet. Her kommer videotelefoni inn i bildet, og hastigheten er svært høy. Dette mobilnettet er så langt kun utbygd i byområder her til lands.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen